פגיעות ברחוב - תאונה בשטח ציבורי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תאונות מתרחשות באופן מפתיע וללא התראה. אולם, התאונות המפתיעות ביותר עשויות להתרחש בזמן שאנשים צועדים לתומם ברחוב או כאשר הם נמצאים בשטחים ציבוריים. הציפייה הטבעית שלנו הינה שהרשויות המקומיות יתחזקו את המרחב הציבורי במידת הזהירות הראויה ובכך ימנעו תאונות מיותרות בשל תחזוקה לקויה או אי טיפול במטרדים.
בעבר הרחוק, בתי המשפט לא מיהרו להטיל אחריות על רשויות מקומיות בגין תאונות שהתרחשו במרחב הציבורי עקב מפגעים בדרך. גישה זו השתנתה לחלוטין. כיום, הרשות המקומית נדרשת לטפל במפגעים ולמנוע את הופעתם באופן סביר. התשובה לשאלה "מה זה סביר" אינה פשוטה, ותלויה בנסיבות הספציפיות של המקרה.
קראו עוד בתחום:
- נפילה בבור בכביש לאחר ירידה מרכב - תאונת דרכים או פיצויים מרשות מקומית?
- סתירות בגרסת תובע הביא לדחיית תביעה כנגד העירייה
- האם פיצויים לרוכב אופניים אשר ביצע עבירת תנועה ונפצע בגין מדרכה משובשת?
- תושבת בת ים תקבל פיצויים מעיריית חולון בעקבות נפילה על מדרכה משובשת
פלח אוכלוסייה משמעותי אשר סובל מפגיעות חמורות עקב ליקויים בשטחים הציבוריים הינו אוכלוסיית הקשישים. כאשר אדם צעיר נופל ברחוב, לרוב לא נגרמים לו נזקים חמורים. עם זאת, כאשר קשיש מועד בדרך, פעמים רבות הדבר גורם לשברים ופציעות חמורות אחרות. בדיני הנזיקין, אין זה משנה שפלח אוכלוסיה מסוים רגיש יותר לסוג המפגע, וזאת משום שגם בתאונות מסוג זה תופס עיקרון ה"גולגולת הדקה" לפיו על המזיק לקבל את הניזוק כפי שהוא. במילים אחרות, הוא אחראי על הנזק גם אם לניזוק יש רגישות מיוחדת.
חשוב אפוא להדגיש כי לא רק קשישים יכולים להיפגע ממפגעים בטיחותיים בדרכים. נפגעים אלה יכולים להיות במגוון גילאים, החל מילדים קטנים הצועדים לבית הספר, דרך מבוגרים הנתקלים במדרגות שבורות ברחוב, וכלה בעוברי אורח הנופלים בשל מדרכה משובשת.
במידה ובית המשפט יקבע כי עירייה או רשות מקומית לא נהגו באופן סביר, ועקב התנהגותן הלא סבירה התרחשה תאונה, אזי רשויות אלו יהיו חייבות לפצות את האדם שנפגע מתאונה שהתרחשה עקב אי הסבירות שבמעשיהן או במחדליהן. הנטל להוכחת התרחשות התאונה מוטל על התובע, אולם הנטל להוכיח את סבירות פעילותן של הרשויות מוטל בדרך כלל עליהן. לכן, ננסה להלן לתת מספר עצות שימושיות שיסייעו לזכות בפיצוי במקרה של תאונה במרחב הציבורי.
דגשים במקרה של תאונה במקום ציבורי
ראשית, חשוב ביותר לנסות ולאסוף כמה שיותר עדים להתרחשות התאונה. על מנת להוכיח את פרטי התאונה ניתן אומנם להסתמך על עדותו של התובע, אולם עדות זו צריכה לקבל חיזוק ממקורות חיצוניים. בתי המשפט נוטים לייחס משקל נכבד לעדים חיצוניים שאינו קשורים למי מבעלי הדין, ולכן חשיבותם גבוהה. מומלץ לבקש את פרטי ההתקשרות ותעודות הזהות של העדים לתאונה, וזאת על מנת שיהיה ניתן להביאם למתן עדות על אופן התאונה ועל המפגע אשר גרם להתרחשותה.
שנית, חשוב מאוד להמחיש לבית המשפט את זירת התאונה, וזאת על מנת שהשופט/ים יוכל/ו להתרשם מהמפגע. לכן, מומלץ לצלם את זירת התאונה ואת המפגע הספציפי שגרם להתרחשות התאונה. כמו כן, מומלץ גם לצלם את המפגע יחד עם חפץ מסוים לידו, על מנת שבית המשפט יוכל להתרשם ממידותיו היחסיות המפגע. את הצילום כדאי לעשות בפרק הזמן הקצר ביותר שממועד התרחשות התאונה, וזאת משום שבהרבה מקרים, עיריות מטפלות במפגעים אחרי התרחשותן של התאונות, בין אם על מנת למנוע תאונות נוספות ובין אם על מנת למנוע מהנפגע להוכיח את התרשלותן.
שלישית, במידה ונפגעים פגיעה חמורה מתאונה במקום ציבורי, יש לפנות ישירות למוסד רפואי. המסמכים הרפואיים ישמשו בשלב מאוחר יותר הן להוכחת עצם התרחשות התאונה, והן להוכחת הנזק שנגרם בעקבות התאונה.
רביעית, על מנת לזכות בפיצוי בגין התאונה, לא מספיק רק להוכיח את עצם ההתרשלות. יש צורך להוכיח גם את הנזק הממשי שנגרם. לכן, חובה לשמור על קבלות ואסמכתאות להוצאות שהוצאו בעקבות התאונה. קבלות אלו הינם ההוכחה לנזק שנגרם, ובלעדיהן קשה יהיה להוכיח נזקים ממשיים, מעבר לנזקים של כאב וסבל.
לסיכום,
תאונות במרחב הציבורי עלולות לגרום לנזקים גופניים ונפשיים. ברוב הפעמים, האחריות לתקינות המרחב הציבורי מונחת על כתפי העיריות או הרשויות המקומיות. דהיינו, כאשר אדם נפגע בתאונה במקום ציבורי, עליו לנקוט בפעולות רבות בכדי לתעד את האירוע ולהוכיח את רשלנות העירייה/הרשות המקומית. ניתן להוכיח זאת באמצעות עדים, תמונות, פניות לעירייה, מסמכים רפואיים וכדומה. בכל מקרה של תאונה במקום ציבורי, מומלץ להתייעץ בהקדם עם עורך דין העוסק בתחום זה, וזאת על מנת לממש את מלוא הזכויות המגיעות לנפגע מהתאונה במרחב הציבורי.