תאונות אופניים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
רכיבה על אופניים הינה אחד מענפי הספורט הפופולאריים בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. אופניים משמשות גם ככלי תחבורה חלופי, אולם רבים רוכבים על אופניים גם בשעות הפנאי. במחקר שנערך בבית החולים "אסף הרופא", בשיתוף עם הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, נקבע כי תאונות אופניים הינם הסיבה העיקרית לפגיעות של ילדים במהלך פעילות בשעות הפנאי.
- תביעת פיצויים הוגשה על ידי משפחת שניאור חשין
- תאונת אופנוע או תאונת אופניים - תביעה נדחתה
- תאונת אופניים והגשת תביעה נגד קרנית
- האם נפילה מאופניים בגין בהלה היא תאונת דרכים?
חומרת הפגיעות מתאונות אופניים נעה בין שריטות בודדות ושטחיות, ועד לפציעות חמורות שגורמות לנכות ואף למוות. להלן ננסה לנתח את האפשרויות אשר עומדות בפני רוכב האופניים שנפגע, או הולך רגל שנפגע מאופניים, לזכות בפיצוי בגין הנזקים שנגרמו לו עקב התאונה.
תאונת אופניים כתאונת דרכים
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, קובע מנגנון של פיצוי ללא קשר לשאלת האשמה. כאשר רוכב אופניים נפגע במסגרת תאונה עם רכב דו גלגלי, הוא זכאי לפיצוי בדומה לכל המקרים בהם מתרחשות תאונות הדרכים. רוכב האופניים זכאי לתבוע את חברת הביטוח של הרכב הפוגע, גם אם התאונה התרחשה באשמתו המוחלטת והבלעדית של רוכב האופניים. כמו כן, גם כאשר מתרחשת תאונה של "פגע וברח", רוכב האופניים יכול לתבוע את תאגיד הפיצוי הסטטוטורי קרנית, על מנת שזה ישפה אותו על נזקי הגוף שנגרמו לו עקב התאונה.
חשוב לציין כי לא נדרש מגע פיסי בין כלי הרכב לרוכב האופניים. במקרים מסוימים ניתן לנסות ולהוכיח כי רוכב האופניים נפגע בתאונה בה היה מעורב רכב שהפחיד אותו. במקרה זה יש צורך להוכיח כי היה קשר סיבתי ישיר בין הרכב לבין התאונה. מקרים מסוג זה אומנם קשים יותר להוכחה אולם הדבר אפשרי כאשר קיימות ראיות היכולות להעיד על התרחשות התאונה.
תאונת אופניים שהתרחשה עקב מפגע בדרך
תאונות אופניים רבות מתרחשות כתוצאה מנפילה תוך כדי נסיעה על האופניים. במידה והנפילה נגרמה עקב מפגע כלשהו שהיה בדרך, בין אם מהמורה בכביש ובין אם עקב חפץ שהיה מונח על הדרך בצורה רשלנית, הרי שניתן לתבוע את האחראי על המפגע. כך לדוגמה, כאשר רוכב אופניים נפגע עקב בור שהיה על הכביש, ניתן לנסות ולתבוע את העירייה על תחזוקה לקויה של הכביש. דוגמה נוספת למקרה מסוג זה הינה תאונה שהתרחשה באזור הכרמל.
מדובר ברוכב אופניים אשר נסע להנאתו ונפגע עקב חוט תיל שהיה מתוח בין עמוד חשמל לבין מכלאה של סוסים. בית משפט השלום בחיפה פסק כי בעלי המכלאה צריכים לפצות את רוכב האופניים, וזאת בשל הרשלנות בה נהגו עת מתחו את חוט התיל בצורה לא בטיחותית.
פגיעה בהולך רגל באמצעות אופניים
התנגשות בין רוכב אופניים להולך רגל אינה נחשבת לתאונת דרכים. לכן, הולך הרגל אינו יכול לזכות בפיצוי בהתבסס על חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, גם אם תאונה זו התרחשה על הכביש. למרות זאת, אין זה אומר שהולך הרגל הניזוק אינו יכול לקבל שיפוי על נזקיו. באפשרותו לתבוע את רוכב האופניים בתביעה אזרחית רגילה בעוולת הרשלנות.
הולך הרגל צריך יהיה להוכיח כי רוכב האופניים נהג בצורה רשלנית, ונהיגה זו גרמה לתאונה ולנזקיו. חשוב שבעת התרחשות תאונה בין הולך רגל ורוכב אופניים, הולך הרגל ייקח את הפרטים של רוכב האופניים ואת פרטיהם של האנשים שהיו עדים לתאונה זו.
תאונת אופניים שמתרחשת לתלמידי בית ספר
רוב ילדי מדינת ישראל בגילאים 5-18 מבוטחים בפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים. לכן, כאשר מתרחשת תאונת אופניים והנפגע הינו ילד בגיל זה, יש אפשרות לזכות בפיצוי מחברת הביטוח שמבטחת את התלמיד.
תאונת אופניים עקב פגם בייצור
תאונות רבות מתרחשות עקב פגם באופניים. במקרים מסוג זה ניתן לתבוע את מוכר האופניים ו/או היצרן. הנפגע במקרה זה יצטרך להוכיח לבית המשפט כי האופניים אכן היו פגומים ופגם זה גרם לנזק. דהיינו, ניתן לתבוע הן לפי עוולת הרשלנות והן בהתבסס על החוק לאחריות על מוצרים פגומים.
לסיכום, תאונות אופניים יכולות להתרחש עקב מגוון רחב של נסיבות. ככלל, כאשר רכב ממנוע מעורב בתאונת אופניים, לנפגע יש את הזכות לקבל פיצוי בהתבסס על חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. בתאונות אופניים בהם לא מעורבים כלי רכב, עדיין ניתן לקבל פיצוי מגופים שונים. לכן, בכל מקרה של תאונת אופניים מומלץ להתייעץ עם מומחה כדי להבטיח מימוש זכויות מקסימאלי.