www.what2do.co.il

תאונות אופנוע - רכב דו גלגלי

דרגו את המאמר

תאונות אופנוע - רכב דו גלגלי

מדי שנה, נפגעים בישראל מאות רוכבים, נוסעים והולכי רגל כתוצאה מתאונות אופנוע. כמו כן, כ-26 רוכבי אופנועים מוצאים את מותם על כבישי ישראל בכל שנה בגין תאונות רכבים דו-גלגליים. נפגעי תאונות דרכים אלה זכאים לתבוע פיצויים בגין נזקיהם מכוח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה 1975

 

זכאות זו באה בצירוף עם זכותם של הנפגעים לתגמולים נוספים כתוצאה מביטוח אשר נרכש לטובת הרוכב. כמו כן, עבור רבים מרוכבי האופנועים, מדובר בכלי עבודה (עיתונאים, שליחים וכדומה). אי לכך, תאונת אופנוע במהלך העבודה יכולה להיות מוכרת גם כתאונת עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי.

 

כאמור, הפיצויים בישראל בגין תאונות דרכים נפסקים מכוח חוק הפיצויים. חוק זה אימץ למעשה את עיקרון היעדר האחריות המוחלטת. דהיינו, זכותו של רוכב אופנוע לפיצויים נובעת מעצם קרות תאונת הדרכים ואינה קשורה בשאלת האשם ואו הגורם לתאונה. לאמור, גם אם רוכב האופנוע הנה זה אשר גרם לתאונה, עובדה זו איננה שוללת מן האחרון את זכותו לפיצויים. עם זאת, חשוב להדגיש כי חוק הפיצויים חל אך ורק על רוכבי אופנועים מבוטחים ולא על נהגים אשר עשו שימוש ברכב הדו-גלגלי ללא ביטוח כדין.

 

כיצד יש לנהוג לאחר תאונת אופנוע?

 

תאונות אופנוע מתרחשות כאמור בתדירות גבוהה במיוחד. כמו כן, קיים יחס ישיר בין היקף נזקיו של הנפגע, לבין נפח הסמ"ק של הכלי. מחקרים אשר נערכו בתחום הצביעו במפורש כי ככל שנפח המנוע גדול יותר, וככל שהתאונה התרחשה בכביש מהיר יותר, כך גוברים באופן משמעותי נזקיו של הנפגע. בדומה לנפגעי תאונות דרכים אחרים (כגון נהגי רכבים, הולכי רגל ונוסעים), גם במקרה של תאונת אופנוע ישנם מספר כללים אשר מומלץ להקפיד עליהם.

 

  • אישור משטרה - לאחר התאונה, יש לפנות במועד המוקדם ביותר למשטרה על מנת לקבל אישור אודות התאונה. אישור זה צריך לכלול פירוט של מועד התאונה, מקום התאונה, נסיבותיה וכדומה. במסגרת האישור יש להציג בפני המשטרה את מלוא הפרטים הרלבנטיים כגון מספר רישיון, תעודת ביטוח, שמות הנהגים המעורבים וכדומה.
  • החלפת פרטים - במידה והמצב הרפואי מאפשר זאת, מומלץ לדרוש מהנהגים אשר היו מעורבים בתאונת הדרכים, כבר בזירת האירוע, להציג רישיונות ותעודות רלבנטיות (פוליסת ביטוח, רישיון נהיגה, תעודת זהות וכדומה). יצוין כי אישור משטרה בקופת חולים או בבית חולים מאפשר קבלת טיפול רפואי ללא גביית תשלום.
  • טיפול רפואי ראשוני - במידה ותאונת הדרכים גרמה לנזקים רפואיים המצריכים קבלת טיפול ראשוני במקום או בבית החולים, יש להזמין אמבולנס ולקרוא לצוותי הצלה. גם במידה ואין צורך באמבולנס, אך עדיין הנפגע זקוק לטיפול רפואי (ויכול להגיע אליו בכוחות עצמו), מומלץ לפנות בהקדם לחדר המיון הקרוב ביותר לזירה. ראשית, לעיתים ישנן פגיעות אשר לא ניתן לאתרן בשטח והן פוגעות בשלב מאוחר יותר (כגון צליפת שוט). שנית, קבלת טיפול, בבית החולים או בקופת חולים, מעידה על נזקי גוף אשר יכולים בשלב מאוחר יותר לבסס טענות נזיקיות בהליך משפטי.
  • הודעה לחברת הביטוח - חברת הביטוח תישא בתשלום בגין הטיפולים בחדר המיון ואו בקופת חולים, וזאת כל אימת שיש אישור מהמשטרה להתרחשות התאונה. כמו כן, היות וחברת הביטוח קשורה מעתה בסוגיית הפיצויים, יש לעדכן אותה במועד המוקדם ביותר אודות התרחשות האירוע ופעולותיו של הנפגע (נפגעתי בתאונת דרכים, הלכתי לבית חולים, אבחנו אצלי ככה וככה וכדומה).
  • המשך טיפולים רפואיים - גם לאחר קבלת הטיפול הרפואי הראשוני, חשוב לא להתעלם מכאבים ולפנות לטיפולים רפואיים נוספים ככל שיש צורך בכך. מומלץ אפוא לבקש הפניות לרופאים רלבנטיים (כגון אורטופד) על מנת לעמוד על מלוא הנזקים נשוא התאונה.
  • איסוף מסמכים ומידע - תביעות בנוגע לפיצויים לאחר תאונת אופנוע דורשות הוכחת נזק אשר ניתן לכמתו בכסף. לדוגמא, הפסד ימי עבודה, הוצאות רפואיות, ביקור אצל רופא מסוים וכדומה. לאחר התאונה, חשוב לאסוף את המסמכים הרלבנטיים אשר יכולים להוכיח את טענותיהם להחזרים כספיים. חשוב לציין כי החומר הרפואי הנוגע לפציעה הינו בעל משקל רב בתביעה. אי לכך, כדאי בהחלט לאסוף את כל החומר הרפואי הרלבנטי לרבות בדיקות רפואיות, הפניות, צילומי רנטגן, מרשמי תרופות, אישורים על אובדן כושר עבודה, אישורים רפואיים נוספים וכדומה.


תאונת אופנוע עם פגיעות קלות:

בתביעות נכות רבות, ראש הנזק "כאב וסבל" מהווה את הרכיב המרכזי בעת חישוב הפיצויים. לרכיב זה מצטרפים רכיבים נוספים כגון הוצאות רפואיות, הפסדי השתכרות (בשל היעדרות ממקום העבודה), אובדן כושר עבודה זמני (לדוגמא, רגל שבורה לשליח), צורך בקבלת טיפולים רפואיים, בעיות פסיכולוגיות שונות וכדומה. המסמכים הרפואיים הרלבנטיים יכולים לגבש את עילת התביעה עבור התובע ולסייע לו לקבל פיצויים משמעותיים.

 

רוכבי אופנוע רבים נפגעים בתאונות דרכים "קלות". ראשית, גם כאשר הרוכב סובל מפגיעות קלות בלבד, עדיין מומלץ לו להגיע לקבלת טיפול רפואי במועד הסמוך לאירוע. לעיתים, לא ניתן להבחין בפגיעות מסוימות באופן חיצוני, ולא אחת הנזקים האמיתיים של התאונה "נחשפים" במועד מאוחר יותר. ככל שיעבור זמן רב יותר הין מועד התאונה להין מועד התלונה והטיפול הרפואי, כך ייחלש הקשר הסיבתי שבין הנזק לבין התאונה (וכתולדה מכך - תיחלש חבותה של חברת הביטוח לשלם פיצויים).

 

שאלה: נפגעתי בתאונת אופנוע בגין החלקה. החלקתי עם האופנוע על הכביש ולא הייתה במקום התערבות של גורם נוסף כלשהו. האם אני זכאי לפיצויים גם בגין תאונה כזו?

 

תשובה: חוק הפיצויים מכיר גם בתאונה עצמית ללא מעורבות גורם כלשהו כתאונה אשר מזכה את הנפגע בפיצוי כספי. עם זאת, במקרים אלה, חברת הביטוח עלולה לדרוש מהנפגע להוכיח את עצם התרחשות התאונה. הוכחת התאונה יכולה להיעשות בשורה של דרכים כגון עדים, מסמכים רפואיים, פניה אותנתית לחברת הביטוח בסמוך למועד האירוע, אישור משטרתי וכדומה.

 

חשוב להפריד בין ראיות אשר תלויות בנפגע (כגון תלונה במשטרה או פניה לטיפול רפואי) לבין ראיות המעידות על פגיעה (כגון מסמכים רפואיים המעידים על פגיעה המתאימה לתאונת דרכים, עדי ראיה בלתי תלויים וכדומה).

 

ראיות נוספות אשר יכולות לסייע - מסמכים לגבי גרירת רכב ממקום התאונה, פרטי עדי ראיה אשר נכחו במקום, טיפול ברכב במוסך בסמוך למועד התאונה. חשוב לציין כי גם אם לא עלה בידיו של הנפגע להציג מסמכים אלה, עדיין אין זה אומר כי תביעתו תידחה. עם זאת, ככל שיהיו בידיו של הנפגע פחות מסמכים, כך תהיה דרכו קשה יותר, וסביר להניח שתביעתו תיארך זמן רב.

 

שאלה: נפגעתי בתאונת אופנוע אך לא הייתי מבוטח בביטוח חובה בתוקף. האם אינני זכאי לפיצויים? חשוב לציין כי איני אשם בתאונה והצד השני אף מתמודד עם כתב אישום שהוגש כנגדו בגין מעורבותו בתאונה.

 

תשובה: נהגים רבים רוכבים על אופנועים בישראל ללא ביטוח חובה בתוקף. לעיתים, מדובר רק בביטוח חובה ולא אחת עסיקנן בעבירות עבורה של ממש (נסיעה באופנוע בנפח סמ"ק גדול מרישיון הביטוח, נסיעה ללא רישיון נהיגה בתוקף וכדומה). אכן, ביטוח החובה עבור רכבים דו גלגליים איננו מן הנמוכים במשק.

 

עם זאת, רכיבה ללא ביטוח הינה בעלת משמעות של ממש בעת הגשת תביעת פיצויים. במקרה זה, הנוסעים ברכב (אשר לא ידעו כי הנהג איננו מבוטח) או הולכי הרגל והגורמים האחרים שנפגעו בתאונה, יגישו תביעתם כנגד קרנית (קרן ממשלתית לפיצוי נפגעי תאונות דרכים) ולא כנגד חברת הביטוח.

 

רוכב האופנוע, לעומת זאת, ייאלץ להגיש תביעה כנגד הגורם המעורב בתאונה מכוח פקודת הנזיקין. עם זאת, תביעה זו דורשת מהאחרון להוכיח כי האחריות לתאונה רובצת לפתחו של הנהג המעורב.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מהי תאונת דרכים ?

מהי תאונת דרכים לאור חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים...הסברים ועצות משפטיות 

תאונת דרכים את מי תובעים?

נפגעת בתאונת דרכים? נגרמו לך נזקי גוף? את מי תובעים לאחר תאונת דרכים? 

מי זכאי לפיצויים?

עברת תאונת דרכים? נפגעת? מי זכאי לפיצויים לאחר תאונת דרכים...הסברים, מאמרים ועוד... 

חישוב פיצויים בתאונת דרכים

נפגעת בתאונת דרכים? איך תדע מה מגיע לך...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורך דין ללא התחייבות 

עצות לנפגעים בתאונות דרכים

נפגעת בתאונה? נגרמו לך נזקי גוף? לרשותך עצות משפטיות, פסקי דין מאמרים ופניה אל עורך דין באתר... 

תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים

מהו תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים? למי מגיע תשלום תכוף ומתי? להלן מאמר מקיף העוסק בסוגיה זו... 

תאונת דרכים עם חבלות קלות

לתשומת לבך, אם נפגעת בתאונה, אם נגרם לך נזק קטן לכאורה ייתכן ומגיע לך פיצוי... 

עבר רפואי ותאונת דרכים

מה הקשר בין עבר רפואי של נפגע בתאונה ופיצויים עתידיים? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

הקשר בין אבדן כושר השתכרות, נכות רפואית ותיפקודית

תאונות דרכים - אבדן כושר השתכרות, נכות רפואית, נכות תיפקודית...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורך דין באתר 

תאונות אופנוע - רכב דו גלגלי

תאונות אופנוע - רכב דו גלגלי

את מי תובעים לאחר תאונה תוך רכיבה על קטנוע או אופנוע כבד? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.