תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מסדיר את חובת תשלום הפיצויים לניזוקים בגין תאונות דרכים. למרות זאת, תאונות הדרכים עדיין מעוררות מחלוקות רבות וזאת בעיקר בכל הנוגע לסכום הפיצוי שמגיע לניזוק. במידה והניזוק וחברת הביטוח לא מגיעים להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט, הרי שהסכסוך יוכרע על ידי ערכאה שיפוטית. הבעיה העיקרית הינה שהכרעה שיפוטית לוקחת זמן רב.
קראו עוד בתחום זה:
- האם ישולם תשלום תכוף, למעלה משנתיים לאחר תאונת דרכים?
- תביעה לתשלום תכוף במקביל לתביעת תאונת דרכים - האם טיפולים בקופת חולים?
- האם נפגע תאונת אופנוע קשה יהיה זכאי לתשלום תכוף מחברת הביטוח?
- האם ישולם תשלום תכוף לנפגעת תאונת דרכים הנמצאת במצב סיעודי קשה?
במידה ולוקח זמן רב לקבל את כספי הפיצויים, הרי שהניזוק ניצב בפני בעיה גדולה. לא אחת, הניזוק זקוק לכספים דווקא בתקופת הזמן המיידית שלאחר התרחשות תאונת הדרכים. בין אם הוא אינו מסוגל להמשיך לעבוד באופן זמני או קבוע, ובין אם משום שיש לו הוצאות רבות בגין הטיפולים הרפואיים שהוא נדרש לעבור. המחוקק היה ער לבעיה רצינית זו, ולכן חוקק במסגרת חוק הפיצויים סעיף שמאפשר לנפגע לקבל "פיצוי תכוף".
מהו הפיצוי התכוף?
פיצוי תכוף זהו מאין פיצוי ביניים, העברה של חלק מהסכום באופן מיידי עוד בטרם מתבררת התביעה באופן סופי. המטרה העיקרית של הפיצוי התכוף הינה להקל באופן מיידי על הנפגע. הפיצוי התכוף בא קודם לפיצוי העיקרי והסופי והוא מהווה חלק ממנו. אין בעצם העברת התשלום הודעה בחבותה של חברת הביטוח או התחייבות לגבי סכום הפיצוי הסופי. הפיצוי התכוף מהווה חלק מסכום התביעה, כסף שנועד באופן מיידי להקל על סבלו של הנפגע.
הפרוצדורה לקבלת הפיצוי התכוף
על מנת לקבל את הפיצוי התכוף מחברת הביטוח, צריך קודם לפנות לחברת הביטוח בכתב. במידה וחברת הביטוח לא משלמת לנפגע את הפיצוי התכוף תוף 60 יום ממועד הפניה, הרי שנפגע רשאי להגיש בקשה לבית המשפט לתשלום הפיצוי התכוף.
הדיון בבקשתו של התובע לקבלת הפיצוי התכוף הינו דיון מהיר, ובית המשפט אינו נכנס לפרטי הנזק. כאשר בית המשפט דן בבקשה לקבלת תשלום תכוף, אין הוא נכנס לעובי הקורה בכל הנוגע לתביעה, אלא רק בודק את סבירות הטענות שמועלות בכתב התביעה, ואת סבירות הסירוב של חברת הביטוח.
בית המשפט אינו בודק את המחלוקת בין הצדדים, אלא רק דן בשאלה, האם במידה ויתקבלו כל הטענות של התובע, הוא יהיה זכאי בעתיד לפיצוי. במסגרת בדיקה זו, מספיק שההוצאות המבוקשות עומדות בקריטריונים של קשר סיבתי וחובת הנתבע להקטין את נזקו. לגבי הסכום של הפיצוי התכוף, בתי המשפט פסקו כי די בכך כי הסכום הנתבע הינו סביר על מנת שהמבקש יקבל אותו.
מתי ניתן לדרוש את הפיצוי התכוף?
סעיף 5ה(ב) לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים קובע כי ניתן לקבל תשלום תכוף בעד תקופה שלא עולה על שנתיים מיום התאונה. למרות זאת, ניתן להאריך תקופה זו מטעמים שיירשמו בהחלטתו של בית המשפט. בית המשפט מציין כי כדי להאריך את התקופה, אין צורך בטעמים מיוחדים, אלא רק טעמים שיירשמו. נראה כי בתי המשפט נכונים להאריך תקופות אלו, בהתקיים נסיבות שמצדיקות זאת.
הפיצוי התכוף שנפסק לטובתו של התובע, יתקזז בסופו של דבר מסכום הפיצויים שייפסק לטובתו בסופו של ההליך. חשוב לשים לב שכאשר מנסים לסיים את התיק בפשרה, אם באמצעות בית המשפט ובין אם מחוץ לו, צריך להסדיר האם הפיצוי התכוף שהתקבל הינו חלק מסכום הפשרה או בנוסף אליו.
לסיכום,
עיקר ההוצאות של הנפגעים בתאונות דרכים יכולות להיות בתקופה הראשונה שלאחר התאונה. הבעיה היא שכאשר יש מחלוקות בין הנפגע וחברת הביטוח, לוקח זמן רב לברר את אותם המחלוקת בבית המשפט. לכן, המחוקק יצר את המנגנון של הפיצוי התכוף שמאפשר לניזוקים בשל תאונות דרכים, לקבל חלק מסכום הפיצויים כבר בתחילתו של ההליך.
קבלת הפיצויים מצריכה פנייה לחברת הביטוח, ואם זו מסרבת, יש להגיש בקשה מנומקת לבית המשפט. בשלב הבקשה לפיצוי תכוף, בית המשפט אינו מדקדק בבחינת סיכויי התביעה, אלא רק בודק האם לתובע יש עילת תביעה לכאורה, והאם סכום הפיצויים אותו דורש הינו סכום סביר בהתחשב בהוצאות שיש לו.