רשלנות רפואית בלידה - הריון
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פסגת החלומות של כל אישה הרה, לעבור את שלב ההריון ללא סיבוכים ולהגיע ללידה קלה כאשר האם והעובר בריאים, עשויה לעיתים לא להתגשם וזאת בגין התרשלות רפואית בזמן ההריון (טרום לידה) או תוך כדי התרשלות רפואית מצד הצוות הרפואי המיילד, בזמן הלידה בפועל.
אישה הרה זוכה למעקב רפואי המלווה את התקדמות שלבי ההריון תוך מעקב וביצוע בדיקות הריון שונות, כגון : אולטראסאונד (בסיסי), אולטראסאונד מורחב, בדיקת מי שפיר, סקירת מערכות, בדיקות גנטיות ועוד, המאפשרות מעקב אחר התפתחות ההריון והעובר, במטרה למנוע סיכונים מהאם ומהעובר ובכך לאתר סיבוכים מיותרים.
רשלנות רפואית בלידה - נתונים
בישראל ובעולם המערבי כשליש מסך התביעות בגין רשלנות רפואית, מוגשות ומתייחסות לרשלנות רפואית בזמן ההריון (טרום הלידה) ובזמן הלידה בפועל, כאשר אנו עדים לתביעות בגין : מומים, מחלות ונכויות קשות, שיתוק מוחין, פיגור שכלי ועוד. הורים החושדים כי נעשתה עוולה של רשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי בזמן ההריון והלידה, יכולים להגיש תביעה בנדון עד 7 שנים, לאחר שהיילוד הפך להיות בגיר, כלומר ניתן להגיש תביעה עד גיל 25.
לתביעת רשלנות רפואית יש לצרף את כל החומר הרפואי הרשום וכל תיעוד רפואי הנמצא בתיק הרפואי של האם והיילוד. במקרים מסויימים, במידה ולא נמצא תיעוד רפואי, בתיק הרפואי (קופ"ח/בית החולים) הסוקר את הפעילויות והבדיקות השונות שנעשו בזמן ההריון והלידה, יעביר בית המשפט את נטל השכנוע אל הנתבעים בגין ועליהם חובת ההוכחה כי לא התרשלו בזמן ההריון והלידה.
חובת הרופא והריון בסיכון
בפסיקה עניפה של בית משפט זה נקבעה חובתם של רופאים לדאוג לתיעוד של ממצאים וטיפולים רפואיים מזמן אמת, וזאת, לשם קיום מעקב שוטף, ראוי ואחראי אחר התפתחות הדברים לצורך קבלת החלטות נאותות, ועל מנת שהרישומים ישמשו כראיה אותנטית ובעלת משקל באשר למה שהתרחש בעבר ראו: ע"א 6160/99 דרוקמן ואח' נ' בית החולים לניאדו ואח',
לעיתים אישה הרה מוגדרת במצב של "הריון ברמת סיכון גבוה", כאשר לאם יש היסטוריה חוזרת של לידות מוקדמות, הפלות קודמות, ניתוחים קיסריים, מחלות תורשתיות, מחלות כרוניות, מחלות בזמן ההריון, חום גבוה בזמן ההריון, דימומים במהלך ההריון, תפקודי עובר לקויים ועוד.
הגדרת האם במצב "הריון בסיכון גבוה" מחייב את הצוות הרפואי והרופאים המטפלים במעקב מתמיד, בסדרה של בדיקות אבחון נוספות, כגון: אולטראסאונד מורחב, בדיקות גנטיות להקטנת סיכונים, תוך דיווח וגילוי הממצאים והאפשרויות לאם ההרה. בדרך כלל רוב הסימפטומים המתגלים בסדרת הבדיקות, מאפשרים פענוח וגילוי מוקדם של מומים בעובר תוך הקטנת הסיכונים.
רשלנות של הצוות הרפואי המטפל בזמן המעקב, האבחון והייעוץ בזמן "הריון ברמת בסיכון גבוה", עשויים לגרום לעובר נזק בלתי הפיך, תוך גרימת מוות, מומים ונכויות קשות, אשר ילוו אותו ואת בני משפחתו כל תקופת חייהם.
מצב שכיח נוסף של רשלנות רפואית, מתבצע בשלב הלידה ואחריו, תוך התרשלות הצוות הרפואי בזמן מצוקה של העובר ואי נוכחות של רופא מומחה לקבלת החלטה וביצוע פעולה נכונה נדרשת, כגון: ביצוע ניתוח קיסרי מיידי להצלת העובר והאם, ביצוע של לידת ואקום/מלקחיים מבלי לגרום נזק אורטופדי בלתי הפיך ועוד.
הריון ולידה נחשבים לאחד האירועים המשמחים והמשפיעים ביותר בחיי משפחה, לכן כאשר הורים חושדים כי נעשתה רשלנות רפואית מצד הרופאים והצוות הרפואי בזמן ההריון: ביעוץ לקוי, באי הפניה לבדיקות, באבחון ובפענוח שגוי של הממצאים, או, ברשלנות רפואית בזמן הלידה ואחריה, מבחינתם, אין סליחה וכפרה לאירוע הטרגי שעשוי ללוות אותם שנים ארוכות.
אולי תרצו לקרוא על:
מהי רשלנות רפואית ?
את מי תובעים ?
התיישנות ברשלנות רפואית
רשלנות רפואית בבדיקת אולטרסאונד
רשלנות רפואית בניתוח
רשלנות רפואית וטעויות באבחון מחלות וגידולים
לידה ורשלנות רפואית
שיתוק מוחין, פיגור שכלי ורשלנות רפואית
רשלנות רפואית - ניתוח פלסטי
פסקי דין ברשלנות רפואית, תביעות רשלנות
זכויות החולה - על הזכויות שלנו בתחום הבריאות
ס' 35-36 לחוק הנזיקין
חוק זכויות החולה
בחירת עורך דין - רשלנות רפואית
דוגמאות מהחיים:
פורסם במעריב - nrg.co.il אלי לוי בית המשפט המחוזי בחיפה הורה לפצות בת 10 לאחר שנמצא קשר בין רשלנות רפואית בעת לידתה בבית החולים רמב"ם לבין נזק מוחי שנגרם לה. עשר שנים אחרי שבית החולים רמב"ם גרם לנזק מוחי לתינוקת - הצדק יוצא לאור.
אחרי שנים של טיפולי הפריה ילדו בני הזוג מאילת שלישיית תאומים. 2 תינוקות מתו כעבור שבועיים, אך השלישית הצליחה לשרוד. כ-3 חודשים לאחר מכן, על אף שבבית החולים הבהירו שהיא "בסדר גמור", מתה גם התינוקת השלישית בפתאומיות. מאז הטרגדיה חלפו כבר יותר משנתיים ? אך ההורים עדיין לא קיבלו את התיק הרפואי. היום הם הגישו תביעה נגד בית החולים בגין רשלנות.
בתום מסכת ארוכה ומייגעת של טיפולי ההפריה נולדה לזוג ההורים שלישיית פגים. שניים מהם מתו שבועיים בלבד לאחר הלידה, אך בכל לא הסתיימה הטרגדיה. כעבור כחודשיים וחצי מתה גם התינוקת השלישית באורח פתאומי. כעת תובעים ההורים את בית החולים בגין רשלנות ותובעים לדעת מה עלה בגורלה.
שלושת התינוקות נולדו באמצע 2002. גם אחרי שמתו שניים מהם הצליחה התינוקות השלישית לשרוד, למרות משקלה הנמוך. הפעוטה אף החלה לנשום בצורה עצמאית, הוצאה מהאינקובטור וכאשר משקלה הגיע לכ-1.7 ק"ג החלו הרופאים לדבר על אפשרות לשחררה לבית הוריה.
אחרי שלושה חודשים, שבהם לא זזו ממיטת הפעוטה, נסעה האם לנוח בביתה באילת. קודם לכן נועצה ברופאים שהמליצו לה לחזור לביתה באילת לנוכח השיפור המשמעותי שחל במצבה של בתה התינוקת.
האם הותירה את התינוקת לטיפולו של הצוות הרפואי בבית החולים והתקשרה פעמיים במהלך היום כדי לברר מה מצבה של בתה. בשיחת הטלפון האחרונה, בסביבות השעה 22:00, אמרה לאם אחת האחיות כי התינוקת "בסדר גמור" ושאין לה כל סיבה לדאגה.
אך מתברר שלא הכל היה "בסדר גמור". בשעה 2:30 לפנות בוקר קיבלה האם שיחת טלפון דחופה מבית החולים שבה נמסר לה כי מצבה של התינוק הידרדר לפתע ושעליה להגיע מיד. האם עלתה על טיסה ראשונה מאילת לתל-אביב, אך הגיעה מאוחר מדי: התינוקת כבר מתה.
לטענת האם, בית החולים הודיע לה שהתיק הרפואי אבד ואין אפשרות למצוא אותו. גם פנייה למשרד הבריאות ולנציב תלונות הציבור של משרד הבריאות לא עזרה, וההורים עדיין לא יכולים לעיין בתיק הרפואי.
היום הגישו אמה של הפעוטה, בת 30, ואביה, בן 36, תביעה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד בית החולים שניידר. בתביעה הם דורשים לדעת לאן נעלם התיק הרפואי שלה ומהן נסיבות המוות. כמו כן בני הזוג טוענים לרשלנות רפואית של בית החולים.
התובעים מסבירים בכתב התביעה כי מאז מותה של בתם הם סובלים מדיכאונות וחרדות. לדבריהם, הם חשים שעולמם חרב עליהם ורק מחסור בכסף מונע מהם לצרף לתביעה חוות דעת פסיכיאטרית שמוכיחה זאת. בעקבות הדיכאון פוטר האב מעבודתו והאם מתקשה לתפקד. התובעים משאירים לבית המשפט לקבוע את סכום הפיצויים שמגיעים להם. עד כה לא הוגש כתב הגנה.
מושגים ברשלנות רפואית:
תסמונת דאון, שיתוק ע"ש ERB, פגיעה מוחית, שיתוק מוחין, ניטור צירים, תכנון ההריון, בדיקות גנטיות, אולטרה סאונד, אקו לב עוברי, יעוץ גנטי, דיקור מי שפיר, ניהול כושל של לידה, דופק לב העובר, מצוקה עוברית, בעיות פוריות, אבחון מצוקה עוברית, חילוץ היילוד, לידת ואקום, לידה ספונטנית, לידה, מכשירנית, טיפולי פוריות, מעקב הריון רשלני,ניתוח קיסרי, חילוץ עובר, לידה בטרם עת, פגות, פגיעה בגפת היילוד, מות עובר טרם הלידה.