רשלנות רפואית - אבחון לקוי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
אחד הגורמים השכיחים בתחום תביעות רשלנות רפואית הוא אבחון לקוי של מחלה או גידול או טעות באבחון או איחור באבחון מחלה קשה כגון סרטן, התקף לב, שבץ וכו’. בפסקי דין רבים מצאנו דוגמאות למקרים בהם החולה התלונן מול הרופא על בעיות כגון - טשטוש ראיה, כאבים פנימיים, כאבי ראש חזקים, בחילות והקאות, כאבים בצד שמאל והרופא מצדו שחרר את החולה עם משככי כאבים או המלצה למנוחה.
במקרים מסוג זה יבדוק בית המשפט האם נהג הרופא באופן סביר, על פי הכללים הנהוגים ועל סמך הידע הרפואי הרלוונטי שהיה באותו הזמן. האם תלונות החולה היו צריכות לעורר חשד מצדו של הרופא לגבי המחלה האמיתית, האם היה צריך לבצע פעולות שונות על מנת לבדוק את החשד.
בית המשפט ישאל שתי שאלות:
האחת האם ניתן היה לגלות את קיומה של המחלה לפני שנתגלתה ואם כן מתי ניתן היה לגלותה, ובלשון אחר האם היו קיימים סימנים מקדימים או אחרים אשר היו אמורים לעורר את הרופא בחשד לגבי קיומה של המחלה ולהביא לאיבחונה, והשניה: בהנחה שהמחלה היתה מתגלה מוקדם יותר, האם היה בכך כדי לשנות את מהלך המחלה.
בית המשפט מעמיד את התנהגותו של הרופא במבחן הרופא הסביר ובודק כיצד היה נוהג הרופא הסביר במקרה. היה והחליט בית המשפט כי התנהגותו של הרופא אינה עומדת במבחן הסבירות יטיל את האחריות על הרופא או המוסד הרפואי בו עבד.
כך תיאר זאת כב’ השופט אור בע"פ אנדל נ’ מדינת ישראל:
"חלק מכישוריו של רופא סביר הם לדעת לשאול, לחקור ולברר לדעת קיומן או אי קיומן של תופעות מסוימות. לא אחת, כדי לאבחן כראוי את מצבו של חולה, נדרש הרופא שלא להסתפק במה שרואות עיניו, אלא מוטלת עליו חובה נוספת לחקור... על מנת לאמת או לשלול ממצאים מסוימים, ממצאים שיש בהם כדי לסייע לאבחון נכון" .
חובתו של רופא, כחובת בעל מקצוע אחר, היא לפעול במסגרת מקצועו כרופא בזהירות סבירה המתחייבת מנסיבות העניין . קיומה של רשלנות מצידו נבחנת על פי אמות המידה הקבועות בסעיפים 35, 36 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש) תשכ"ח - 1968 בעל משלח יד התרשל מקום שלא השתמש במיומנות או לא נקט מידת הזהירות שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות.
עיקר הבחינה המתחייב הוא בשאלת היקפה ומשמעותה של חובת האבחון הנכון, ביחס לתובע. בחינתה של שאלה זו כרוכה מטבע הדברים בבצוע אזון ראוי בין האינטרסים השונים ובזיהוי נורמת ההתנהגות הנדרשת מרופא בנסיבות העניין לפני שניתן יהיה לשקול את הנטען לענין הפרת חובת הזהירות, יש לברר כיצד הגיע הרופא לאבחנה אליה הגיע.
חשוב לציין כי לביסוס תביעת רשלנות רפואית עקב טעות או אחור באבחון יש להוכיח כי הרופא התרשל במילוי בתפקידו וכתוצאה ישירה מכך נגרם נזק לחולה.
מידע נוסף:
מהי רשלנות רפואית ?
את מי תובעים ?
התיישנות ברשלנות רפואית
רשלנות רפואית בבדיקת אולטרסאונד
רשלנות רפואית בניתוח
רשלנות רפואית וטעויות באבחון מחלות וגידולים
לידה ורשלנות רפואית
שיתוק מוחין, פיגור שכלי ורשלנות רפואית
רשלנות רפואית - ניתוח פלסטי
פסקי דין ברשלנות רפואית, תביעות רשלנות
זכויות החולה - על הזכויות שלנו בתחום הבריאות
ס’ 35-36 לחוק הנזיקין
חוק זכויות החולה
בחירת עורך דין - רשלנות רפואית
דוגמאות מהחיים:
הוא טופל בתכשיר שהמציא פרופסור מרדי.בטיפול, טפטף הרופא טיפות מהתכשיר על השומה, שהביאו לנשירתה תוך ימים. כעבור כמה זמן התברר שהאיש חולה בסרטן, שהתגלה באיחור רב והתפשט בגופו.החולה מאשים את מרדי ב"רשלנות חמורה ביותר". הוא טוען שרופא לא שלח את השומה לביופסיה, כדי לוודא שאין מדובר בגידול סרטני.נציג המשטרה אמר בבית המשפט שמשרד הבריאות סיים את חקירתו בתלונה, וכן הסתיים הליך אזרחי שבו קיבל החולה פיצויים של מאות אלפי שקלים.עתה מתכוונת הפרקליטות להגיש נגד הרופא כתב אישום באשמת רשלנות רפואית שסיכנה חיי אדם.