www.what2do.co.il

כיב קיבה, שרות צבאי והקשר

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5

כיב קיבה, שרות צבאי והקשר

כיב קיבה וכיב תריסריון הינה מחלה אשר ידועה גם בשם "אולקוס". מדובר במחלה אשר באה לידי ביטוי בפצע בדופן התריסריון או הקיבה. הגורמים למחלה זו יכולים להיות נטילת תרופות מסוימות (לדוגמא, תרופות נגד דלקות ואספירין), תופעת לוואי של מחלת הגסטריטיס, חומציות יתר בקיבה ואף לחץ נפשי וסטרס מתמשך.


חיילים, שוטרים, ואנשי שירות הביטחון וההצלה, נחשפים במהלך שירותם למצבי דחק נפשיים ולא אחת הם מוצאים עצמם בסכנה גופנית עד כדי סכנת חיים של ממש. כפי שצוין לעיל, כיב קיבה, בדומה למחלות רבות, הינה מחלה אשר לחץ ודחק נפשי מהווים גורם להתפרצותה. בין אם המחלה קיננה בגופו של החייל או השוטר עובר לגיוסו, ובין אם לא הייתה עדות למחלה זו טרם הגיוס, ייתכן ועסקינן באירוע שיכול להביא להכרה באחרון כנכה על ידי קצין התגמולים.


קשר סיבתי וקיומה של אסכולה רפואית


העניין המרכזי בתביעות כגון דא עוסק בקיומו/העדרו של הקשר הסיבתי, וזאת משום שהכרה בקשר הנ"ל הינה פעולה המקפלת בתוכה עובדות, היבטים משפטיים וסוגיות רפואיות. נטל השכנוע לעניין זה רובץ לפתחו של התובע. דהיינו, על החייל להוכיח את קיומו של הקשר הסיבתי הדרוש.

 

עם זאת, נטל השכנוע יכול לעבור לקצין התגמולים במידה ויעלה בידיו של החייל להוכיח את קיומן של נסיבות מסוימות אשר היה בהן כדי להראות שפגיעתו נגרמה לו בעקבות תנאי שירותו. הנסיבות המסוימות הנ"ל צריכות להיות נעוצות באופי המיוחד של השירות ובסמיכות זמנים בין האירועים המדוברים לבין פרוץ המחלה.

 

במקרים בהם עסקינן בשירות ממושך וארוך, החייל איננו יכול להעביר את נטל הראיה על בסיס תנאים כלליים ועליו להצביע על שרשרת אירועים חריגה אשר התרחשה בסמוך לפריצת המחלה. חייל אשר טוען להתפרצות המחלה במהלך שירות ארוך, והוא אינו מפנה לשורת אירועים ספציפית וחריגה, ייאלץ להרים את נטל ההוכחה בדבר קיומו של הקשר הסיבתי בין השירות לבין המחלה.


בתביעות העוסקות בקשר הסיבתי שבין לחץ ודחק נפשי, לבין התפתחות כיב קיבה, קיימת לא אחת מחלוקת באשר לקיומה או העדרה של אסכולה רפואית התומכת בקיומו של קשר כגון דא. לא אחת, מומחה מטעם החייל יטען לקיומו של קשר סיבתי כאמור, וקצין התגמולים יטען מנגד כי מדובר בדעה ולא באסכולה. הלכה פסוקה היא כי אסכולה רפואית צריכה אפוא לקיים שני תנאים:

  1. מהות הקשר הסיבתי שבין השירות לבין המחלה – האסכולה צריכה להגדיר בפירוט את מהות המצב או האירוע אשר גורמים למחלה או מחמירים את המחלה.
  2. עוצמתו של הקשר הסיבתי – תנאי זה עוסק בדרגת ההסתברות לכך ששירות מסוים יגרום לפריצתה של המחלה.


כיצד מוכיחים קשר סיבתי בין כיב קיבה לבין השירות?


כיב קיבה, או כיב התרסריון, הינה מחלה שכיחה של כיב עיכולי. המחלה יכולה להופיע בכל גיל. עם זאת, שכיחותה בולטת אצל גברים ונשים בגילאי 30-50. המחקרים הרפואיים אינם חולקים על כך שמדובר במחלה קונסטיטוציונאלית. דהיינו, מחלה אשר מקננת בגופו של האדם ופורצת בעקבות תנאים סביבתיים חיצוניים. חייל או שוטר אשר מבקשים להוכיח קשר סיבתי בין מחלת הכיב לבין השירות צריכים לעמוד בשני תנאים מצטברים:

 

  • הוכחה כי המחלה לא פרצה עובר לגיוס לשירות הצבאי.
  • תנאי השירות במקרה דנן היו קשים במיוחד והיו בהם לחץ או מתח חריגים בגין אירוע פתאומי או באופן מתמשך לאורך תקופת זמן.


על החייל מונחת אפוא משימה לא פשוטה להוכיח את קיומה של אסכולה רפואית אשר תתמוך בקשר שבין פריצת המחלה והתנאים החיצוניים. במקרים כגון דא, מומלץ להקפיד כי חוות הדעת הרפואית אשר תצורף לתביעה תקשור בין השניים באופן חד משמעי, ותעסוק באופן ספציפי באירוע נשוא התובענה. זאת ועוד, יש להקפיד כי חוות הדעת הרפואית תתייחס באופן ברור וייחודי לתנאי השירות הקשים ולפרוץ המחלה, ולא רק תבחן את הסוגיה מכוח האלימינציה ותוך ניסיון לנטרל את הגורמים החיצוניים האחרים.


דוגמאות:


ע"נ 289/88 סמיר נ' קצין התגמולים – הצדדים במקרה דנן לא היו חלוקים על כך שתנאי שירותו הצבאי של המערער היו קשים ורווי מתח רב. עם זאת, קצין התגמולים סירב להכיר בקשר שבין מחלת הכיב ובין השירות. החייל לא אמר נואש והגיש ערעור על כך לוועדת הערעורים. וועדת הערעורים קיבלה את הערעור והכירה בקשר של החמרה בין השירות הצבאי לבין המחלה. נקבע כי לא היה ספק שבסמוך להופעתו של דימום הכיב והתלקחותו, ארעו בשירותו הצבאי של המערער אירועים חריגים.

 

ע"נ 56/90 מיכאל מויאל נ' קצין התגמולים – במקרה זה, וועדת הערעורים קבעה - על בסיס חוות דעת משני הצדדים - כי הגורמים אשר הביאו לפרוץ כיב התריסריון היו מעורבים. כמו כן, נמצא כי אחד מאותם הגורמים היה בבירור תנאי מתח חריגים. עם זאת, הוועדה עמדה על כך שהמערער היה מעשן כבד וכי עישון הוכר כמרכיב נוסף לפרוץ המחלה. אי לכך, בעקבות תנאי הלחץ להם נחשף המערער במהלך שירותו, נקבע קשר של החמרה בלבד בין השירות לבין המחלה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תביעות נגד משרד הביטחון

מתי תוגש תביעה נגד משרד הביטחון? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

התיישנות - משרד הביטחון, צבא

מתי מתיישנת הזכות להגיש בקשות בגין פגיעה או מחלה במהלך השירות? 

פסוריאזיס, צבא - קשר בין המחלה לשרות

האם מחלת הפסוריאזיס יכולה להיגרם כתוצאה מתנאי השירות? אם כן כיצד נתבע פיצויים? 

כיב קיבה, שרות צבאי והקשר

כיצד ניתן להוכיח קשר סיבתי בין פרוץ אולקוס (כיב קיבה) לבין שירות בצבא ו/או בכוחות הביטחון? 

הלם קרב

מהו הלם קרב? את מי תובעים במקרה של הלם קרב? מה מועד ההתיישנות? ועוד... 

הקשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי

לצורך בחינת שאלה האם יש קשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי יש לשים לב כי ישנם שני סוגי סכרת... 

הקשר בין השרות הצבאי למחלות נפש

כיצד מוכיחים קשר בין שירות צבאי או משטרתי ומחלת נפש אשר נגרמה או הוחמרה כתוצאה מתנאי השירות? 

בחירת זכויות לפי חוק הביטוח הלאומי או לפי חוק הנכים?

חייל או שוטר שנפגע או חלה יכול לתבוע במסגרת ביטוח לאומי או קצין תגמולים, מהו המסלול המומלץ? 

נכי צה"ל וחוק הנכים, לאן?

חוק הנכים נכנס לתוקפו בשנת 1959. מדובר בחוק בעל מטרות סוציאליות ואשר עניינו לעזור ולאפשר סיוע לאנשי כוחות ביטחון אשר חלו או נפגעו או במסגרת שירותם... 

קצין תגמולים- מידע משפטי ומדריך להגשת תביעה

נפגעת בצבא? מעוניין להגיש תביעה נגד קצין תגמולים? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.