ועדה רפואית - אחוזי נכות
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
כאשר אדם נפגע בעבודה ומאבד את כושר העבודה, לחלוטין או באופן חלקי, הוא רשאי להגיש תביעה לקבלת גמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי. במידה ואכן מוכרת התביעה כתביעה מזכה, הרי שיש צורך לקבוע את אחוזי הנכות של התובע על מנת לדעת את הסכום לו הוא זכאי.
לשם כך, מתכנסת הועדה הרפואית בה יושבים אנשי מקצוע בתחום הרפואה ונציגים מטעם הביטוח הלאומי. בעיות רפואיות מתורגמות לאחוזי נכות. הועדה הרפואית בוחנת את הבעיות הרפואיות של התובע באמצעות המסמכים הרפואיים שמוגשים לה, באמצעות תלונותיו של התובע ובאמצעות בדיקות אותן הן עורכות.
ספר המבחנים לקביעת אחוזי נכות
על מנת ליצור אחידות בקביעת אחוזי הנכות, קיים ספר המבחנים של הביטוח הלאומי. זהו למעשה דבר חקיקה שמטרתו לכמת באחוזים ומבחינה כספית, את הזכויות שמגיעות לתובעי הביטוח הלאומי. הספר מכיל שני חלקים, החלק הרפואי והחלק המשפטי.
בחלק הרפואי, יש הגדרה מדויקת של אחוזי הנכות שניתנים בגין כל פציעה או חבלה. כך לדוגמה, הועדה הרפואית יכולה לקבוע כי לתובע יש 10% נכות בתחום האורטופדי, 20% נכות בתחום הנוירולוגי, ו-30% אחוזי נכות בתחום הראייה. מובן שלוועדה הרפואית יש שיקול דעת לקבוע את מידת החומרה של הפגיעה ממנה סובל התובע.
חישוב אחוזי הנכות
תקנות הביטוח הלאומי קובעות את אופן חישוב אחוזי הנכות. צריך לשים לב שלפי ספר המבחנים, כל תובע מקבל אחוזי נכות בהתאם לקטגוריה מסוימת, ולכן לא נכון לעשות חיבור אריתמטי פשוט של אחוזי הנכות, אלא יש דרך מסוימת לחשב את אחוזי הנכות.
לצורך הדוגמה, ניקח תובע היפותטי עם אחוזי נכות כפי שציינו לעיל (10% אורטופדי, 20% נוירולוגי, 30% ראייה). על פי התקנות, קודם כל יש לחשב את האחוז הגבוה, במקרה שלנו זה 30%. לאחר מכן, לוקחים בסדר יורד את האחוז הנמוך יותר, ומכפילים ביתרת האחוזים שנשארת לאחר הפחתת האחוז הראשון. לדוגמה, לקחנו את 30% כאחוז הגבוה, ולכן לכאורה לתובע זה נשארו 70% "בריאים". ניקח את האחוז השני הגבוה ביותר, 20%, וזהו האחוז שצריך לחשב מתוך 70% הבריאים. 20% מתוך 70% זה 14%. כעת, נחבר את אחוזי הנכות הקודמים יחד עם אחוז הנכות שהתקבל 30+14 =44.
בינתיים, התובע שלנו סובל מ-44% נכות. כעת, נותרו לו 66% "בריאים". ניקח בסדר יורד את אחוז הנכות הבא שנקבע לו, 10% אורטופדי. נעשה שוב את החישוב של 10% מתוך האחוזים הבריאים שנותרו, 66%. 10% מתוך 66% זה 6.6%. נחבר שוב 44%+6.6%= 50.6%.
על פי התקנות, את האחוזים יש לעגל כלפי מעלה. לסיכום, לתובע ההיפותטי שלנו יש 51% נכות משוקללים. צריך לקחת בחשבון שיש גם מספר ליקויים שאינם נכללים לצורך חישוב האחוזים. לאור כל האמור לעיל, מומלץ מאוד להיעזר באיש מקצוע על מנת לבדוק את אופן החישוב שביצעה הוועדה הרפואית.
ערעור על החלטת הודעה הרפואית
על החלטת הועדה הרפואית לעניין קביעת אחוזי הנכות, ניתן לערער תוך 60 יום מיום קביעת האחוזים על ידי הועדה. בערעור יש לציין את ההשגות לגבי הקביעה של הועדה הרפואית. על מנת לדון בערעור, מתכנסת ועדת הערעורים ובוחנת את טענות המערער. ועדת הערעורים יכולה להגדיל את אחוזי הנכות שנקבעו, וגם לפסוק אחוזים נמוכים יותר. בכל מקרה, החלטתה של ועדת הערערים היא הקובעת בסופו של דבר.
במידה והתובע אינו מסכים גם אם ההחלטה של ועדת הערעורים, הרי שהוא רשאי להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. חשוב לשים לב שבית הדין לעבודה אינו רשאי להתערב בקביעות העובדתיות של הועדה, אלא הוא רשאי לבחון את הפגמים שחלו בהחלטה שהתקבלה. בין הפגמים הנפוצים ניתן למנות השמטת פרט רלוונטי או אי התייחסות לתלונה מסוימת.
לסיכום,
תובע המבקש לקבל קצבת נכות צריך לפנות לביטוח הלאומי, על מנת שיקבעו לו את אחוזי הנכות. אחוזי הנכות נקבעים לפי ספר המבחנים של הביטוח הלאומי, כאשר ספר זה קובע אחוזי נכות מסוימים לכל ליקוי קיים. החישוב מתבצע לא בדרך של חיבור כל אחוזי הנכות יחד אלא על פי התקנות, והוא אינו יכול לעלות על 100% אף פעם. ניתן לערער על החלטת הועדה הרפואית, אולם תמיד מומלץ להיעזר במומחה בתחום.