האם יש לדחות תביעת ביטוח אובדן כושר עבודה בשל ``הצהרת בריאות כוזבת``?
דרגו את המאמר |
|

אובדן כושר עבודה וניסיון לדחות תביעת ביטוח בגין הצהרת בריאות "כוזבת"
ת"א 18545-07
אנשים רבים אשר מבקשים לקבל פיצויים ותגמולים מחברות הביטוח נתקלים לא אחת ב"חומה בצורה" וטענות שונות מצד מבטחתם. לא אחת, חברות הביטוח מעלות טענות כנגד חבותם בתשלום וזאת על מנת להביא לדחיית התביעה או למצער להקטנת היקף הפיצויים. דוגמא לכך ניתן לראות במקרה הבא. מדובר בתביעת ביטוח של טייס באל-על בגין אובדן כושר עבודה.
קראו עוד בתחום:
- חברת הביטוח תשלם לקצב שנפגע בידו בגין אובדן כושר עבודה
- האם מתווך יהלומים יכול היה למצוא עיסוק סביר או שמא מדובר באובדן כושר עבודה?
- העליון: לא הופרה חובת הגילוי בפוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה בתקופת הביניים
התובע, יליד 1951, נפל במלחמת יום הכיפורים בשבי הסורי. לאחר השחרור, הוא שב לשירותו בחיל האוויר, הוסמך כמפקד טייסת ואף כיהן סגן מפקד בסיס. בשנת 1982, בנו בן השלוש חלה בסרטן וכעבור שנה נפטר ממחלתו. כתוצאה מהאירועים הקשים, התובע לקה במחלת עיניים. מעתה, הוא נאלץ לקבל שורה של טיפולים בעיניו. עם זאת, הפגיעה בעינים לא מנעה מהאחרון להמשיך ולטוס.
מספר שנים לאחר מכן, הטייס שוחרר מצה"ל ועבר לעבוד כקברניט בחברת התעופה אל-על. כעבור 12 שנים של עבודה באל-על, חלה החמרה במצב עיניו של התובע והוא איבד את הראיה בעין ימין. כתולדה מכך, אבד לו גם מקור פרנסתו. בעקבות רכישה מבעוד מועד של פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה מחברת הפניקס, הטייס לשעבר הגיש תביעה כנגד חברת הביטוח.
האם התובע היה צריך להצהיר על בעיות העיניים?
חברת הביטוח סירבה לשלם את הפיצויים לפי פוליסת הביטוח (בשיעור 75% משכרו של התובע בקצבה חודשית). נטען כי הצהרת הבריאות של הטייס הייתה כוזבת וזאת משום שהוסתרה מחברת הביטוח בעיית העיניים ממנה סבל המבוטח. יש לציין כי מדובר בפוליסת ביטוח קיבוצי אשר נערכה לתובע במסגרת עבודתו באל-על.
בית המשפט השלום דחה את טענותיה של חברת הביטוח וקבע כי דין התביעה להתקבל. בפסק הדין נקבע כי לא הוכח שהתובע סבל מבעיית עיניים אקוטית. הודגש כי טייסים בחיל האוויר ובאל-על עוברים בדיקות עיניים תקופיות (כל חצי שנה או שנה) ואם התובע היה סובל מבעיה כלשהי הדבר היה מתגלה. כמו כן, צוין כי לא ניתן להשליך את בעיות הראיה של התובע, אשר באו לידי ביטוי 30 שנה קודם לכן בדלקת עיניים, על קביעה כי הצהרת הבריאות הייתה כוזבת.
בית המשפט התייחס גם ללאקוניותה של הצהרת הבריאות אשר כללה שישה סעיפים כלליים:
1. אין לי נכות קיימת העולה על 2.25%.
2. לא אושפזתי בבית חולים כתוצאה ממחלה/תאונה בשלוש השנים האחרונות.
3. אין לי היסטוריה של סרטן או מחלות לב בחמש השנים האחרונות.
4. אני לא חולה איידס.
5. אינני סובל מבעיות נפשיות (למיטב ידיעתי).
6. למיטב ידיעתי אני בריא לחלוטין.
השופטת הדגישה כי חברת הביטוח לא הייתה יכולה להיבנות מהצהרת הבריאות הכללית הנ"ל ולא היה בכך די כדי לדחות את התביעה. יתרה מכך, המבוטח אף חתם עם כניסתו לביטוח על כתב וויתור על סודיות רפואית. דהיינו, חברת הביטוח הייתה יכולה להתחקות אחר מצבו הבריאותי ולאבחן בעיות עיניים אקוטיות ככל שהיו. בנוגע להצהרת הבריאות, בית המשפט הדגיש כי מדובר בהצהרה כללית ביותר, קל וחומר לעומת השאלון המפורט אותו נדרשים למלא מבוטחים בנתבעת המעוניינים בביטוח בריאות אישי.