מגמת עליה ברכישת פוליסות ביטוח נגד רעידות אדמה
דרגו את המאמר |
|

האם עלייה במודעות בנוגע לרכישת ביטוח מפני רעידות אדמה בישראל?
בחודשים האחרונים אנו עדים לעוצמתם הגדולה של אסונות הטבע והנזקים הקשים אשר הם מותירים אחריהם. בין אם מדובר ברעידות אדמה, דוגמת אלו אשר תקפו את ניו-זינלנד ויפן, ובין אם עסקינן בנזקי גשמים או שריפות (כגון השריפה בכרמל), נזקי הטבע עלולים לגרום לנזקים קשים בגוף וברכוש.
מומחים בתחום מעריכים כי רעידת האדמה ביפן גרמה לנזקים כספיים בשיעור של מאות מיליארדי דולרים. עם זאת, חברות הביטוח טוענות כי המודעות בדבר ביטוח מפני רעידות אדמה עדיין אינה גדולה בישראל.
דיון בעניין זה הגיע גם לועדת המשנה לענייני ביטוח בכנסת, בראשות ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו). המסמכים שהוצגו בפני הועדה היו מדאיגים. מרבית הנכסים בישראל אינם מבוטחים בביטוח כנגד רעידות אדמה, ובין נכסים אלו ניתן למנות מתקנים צבאיים, ארבעה נמלים ונכסים ציבוריים רבים. לדוגמא, הקרן לביטוח רשות שדות התעופה ריקה וכך גם הקרן הלאומית להתמודדות עם רעידות אדמה (קרן אשר קיימת גם ביפן). בעיה זו קיימת גם לגבי כבישים, גשרים. חברת חשמל, לעומת זאת, מבוטחת באופן חלקי בלבד.
קראו עוד בתחום:
בכירים בחברות הביטוח טוענים כי עדיין מוקדם לדבר על שינוי משמעותי, וזאת למרות כי בימים הסמוכים לאסונות הטבע נרשמה עלייה של ממש בהתעניינות הישראלים בכיסויים ביטוחיים אלו. חברות הביטוח מדווחות על עלייה של כ-40% בביקוש לפוליסות ביטוח כנגד אסונות טבע, אך עם זאת יודגש כי לא ניתן להצביע על מגמה של ממש אלא בעוד מספר חודשים.
אתר Ynet מפרסם הבוקר (17.3) כי מאז רעידת האדמה בניו-זילנד, חלה עלייה של כ-25% במספר הלקוחות המבקשים לרכוש ביטוח מפני רעידות אדמה או ביטוח דירה. עם זאת, למרות העלייה המסוימת בביקוש, עדיין למעלה ממחצית הבתים בישראל אינם מבוטחים. גורמים בענקית הביטוח AIG טוענים כי העלייה בביקוש לפוליסות אלו משלבת את דעיכת האפקט של המשבר הכלכלי משנת 2008, והופעתן של רעידות אדמה והשריפה בכרמל.
לשכת סוכני הביטוח - מרבית הפניות מגיעות מחברות הביטוח
גם בלשכת סוכני הביטוח התפיסה היא זהה. בלשכה טוענים כי למרות עלייה מסוימת בביקוש לביטוחי דירות וביטוחים מפני רעידות אדמה, עדיין מוקדם לקבוע כי מדובר במגמה ברורה.
"הציבור אמנם פחות אדיש, ויותר ויותר לקוחות מתעניינים בביטוחים אלו", טוענים בלשכה, "אך עדיין מרבית רכישות הביטוח נעשות לאחר פניית הסוכנויות ללקוחות ולא להיפך". שאלה נוספת בעניין זה עוסקת, איך לא, בסוגיית המחיר. האם, כתוצאה מהעלייה בביקוש, תעלנה גם עלויותיהן של פוליסות הביטוח הנ"ל.
בלשכת סוכני הביטוח מסבירים כי עלות הביטוח תלויה בעיקר בהחלטותיהם של מבטחי המשנה (חברות ביטוח בחו"ל אשר מתחייבות לכסות תגמולי ביטוח של חברות ישראליות). היות והסכמים אלו אינם נחתמים אלא אחת לשנה, לא ניתן לצפות לעלייה במחירי הפוליסות עד שנת 2012.
יש לציין כי חברות הביטוח ערות כי יש להעניק למבוטחיהם כיסוי גם בגין רעידות אדמה בחו"ל. לדוגמא, ביטוח נסיעות לאזורים מועדים כגון יפן, ניו-זילנד, הוואי, מקסיקו וכדומה. לדוגמא, חברת הביטוח הפיניקס, במסגרת ביטוח נסיעות אתגרי, שלחה לאחר רעידת האדמה בניו-זילנד צוות חילוץ מטעמה לסייע למבוטחיה.