כיצד מחשבים תביעת ביטוח לעיזבון מנוחה שנהרגה בתאונת דרכים?
דרגו את המאמר |
|
בהיותה בת 38 שנים נפגעה המנוחה בתאונת דרכים, כאשר היתה בדרכה לעבודה כמורה בבית ספר. כתוצאה מפציעתה בתאונה היא נפטרה והותירה אחריה בעל ושתי בנות קטינות.
הבעל והילדות שהינם עיזבון המנוחה בהתאם לצו הירושה, הגישו תביעה נגד חברת ביטוח, המבטחת את הרכב שבו נהגה המנוחה. בין הצדדים לא היתה מחלוקת כי מדובר בתאונת דרכים, על פי הגדרתה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ובית המשפט המחוזי בנצרת נדרש להכריע בנוגע לשאלת בסיס השכר ופוטנציאל ההשתכרות של המנוחה, על מנת לחשב את סכום העיזבון.
המנוחה הינה בעלת תואר שני במתמטיקה ובמדעי המחשב, ובעלת ותק של 16 שנים בתחום ההוראה. במהלך השנה בה אירעה תאונת הדרכים המנוחה עבדה כמורה בשני בתי ספר במקביל, והרוויחה קרוב ל - 11,000 שקלים.
הבעל פתח עסק עצמאי שהתבסס על הכשרתה של אשתו בתחום ההוראה
במקביל לעבודתה בבתי הספר, בשעות הערב היא העבירה שיעורים פרטיים כהכנה לקראת בחינות בגרות ופסיכומטרי, במסגרת עסק משפחתי שהוקם על ידי בעלה, שהינו רואה החשבון במקצועו. כך שבפועל העסק נסמך בעיקר על ניסיונה המקצועי בתחום הוראה של המנוחה.
לאחר פטירתה, נשכרו שלוש מורות למתמטיקה במשרות חלקיות, על מנת למלא את החסר המקצועי שנפער, וכתוצאה מכך נפגע הרווח של התא המשפחתי.
בנוסף המנוחה עבדה כמדריכת מורים בתחום המתמטיקה ובבדיקת בחינות בגרות, ושכרה בגין משרות אלו מסתכם בסך ממוצע של מעל 3,300 שקלים ברוטו לחודש.
המנוחה היתה מוערכת הן על ידי הממונים עליה והן על ידי תלמידיה
על פי עדויות שונות של עמיתים לעבודה, ומנהלי בתי הספר שהעסיקו אותה, התרשם השופט כי המנוחה היתה אשת חינוך מוכשרת ומוערכת, אשר יזמה פרויקטים חשובים בתחום המתמטיקה ותרמה רבות למערכת החינוכית. עוד התרשם כי היא היתה חרוצה מאוד, ועבדה במספר משרות בו זמנית כדי להגדיל את היקף השתכרותה.
על מנת לחשב את פוטנציאל ההשתכרות המנוחה בהלכת השנים האבודות עד גיל 67, שיקלל בית המשפט את עבודתה ושכרה לפני שאירעה תאונה, נתוניה האישיים, כולל התארים האקדמיים המתקדמים, וההנחה שבעתיד היתה מאושרת לה משרה מוגדלת.
בנוסף לכך, חישב השופט את הפסדי העיזבון בגין הפרשות המעביד לפנסיה על בסיס 12.5% מהפסדי ההשתכרות של העיזבון. וגם הכיר בקצבת זקנה לה היתה זכאית אלמלא התאונה. עוד קבע כי הבעל והילדות הקטנות זכאים מחברת הביטוח לפיצוי בגין נזק לא ממוני ואבדן שירותי אם ורעיה, וגם לתשלום הוצאות קבורה ומצבה.
חברת הביטוח תשלם לתובעים קרוב לשני מיליון שקלים
סכום הפיצויים כפי שנפסק מסתכם בסך של 3,720,000 שקלים. לאחר ניכויים של גמלת השארים ששולמה לתובעים מהמוסד לביטוח לאומי וגמלת התלויים. חייב בית המשפט את חברת הביטוח לשלם לתובעים עבור עיזבון המנוחה סך של 1,992,000 שקלים. בנוסף חייב את הנתבעת לשלם שכר טרחת עורך דין בשיעור של 13% מהסכום הכולל, והוצאות משפט בסך של 10,000 שקלים.
ת"א 11828-01-11