ביטוח בית משותף - מדריך
דרגו את המאמר |
|

המעלית בבניין המשותף התקלקלה? מנקה המדרגות מעד ונפצע? הצנרת הראשית התפוצצה וגרמה נזקים למספר דירות? בישראל חיים מאות אלפי אזרחים בבתים משותפים ובמהלך השנה הם חשופים לנזקים שונים, הן מבחינה גופנית והן מבחינה כלכלית.
חשוב לדעת כי מעבר לדאגה השוטפת לתקינות הבית המשותף, מומלץ בהחלט לדאוג לכיסוי ביטוחי מתאים אשר יגן על הדיירים בבניין מבחינה כלכלית בגין נזקי גוף ונזקי רכוש הנגרמים להם או לאחרים בבית המשותף. יש לציין כי דיירים בבניין משותף אחראים גם לבריאותו ולשלומו של עובר אורח אשר מגיע לבניין ותביעות פיצויים אשר הוגשו בעבר הסתיימו לעיתים בסכומים אדירים (עד מאות אלפי שקלים ויותר).
בתי המשפט הינם ברי סמכות לחייב את וועד הבית או הדיירים בבית המשותף בתשלום פיצויים עבור נפגעים שנגרמו להם נזקים כתוצאה מתחזוקה רשלנית של הבית המשותף. לדוגמא, ועד בית משותף חויב בעבר לשלם פיצויים לדייר אשר מעד כתוצאה מאופניים שנקשרו באופן לא בטיחותי בחדר המדרגות.
במקרה אחר, בית המשפט פסק פיצויים לעובר אורח שנפגע מגדר שבורה אשר בלטה מהבית המשותף לרחוב וגרמה לפציעה בידו. רכישת פוליסה ביטוחית מתאימה יכולה אפוא להיות משמעותית ביותר ולמנוע צער רב ועוגמת נפש לדיירים.
קראו עוד בתחום:
- הונאה של חברת ביטוח על ידי פסיכיאטר הנותן חוות דעת רפואית
- הסתיר מידע בתביעת ביטוח בשל חשש מאשתו - דחיית תביעה בגין כוונת מרמה
- פיצויים בעקבות נזקים לרכוש בגין שריפה בסוכה
- האם פיצויים בגין הצתה מכוונת של משרד שבוטח בתור דירת מגורים?
בתים משותפים הינם מתחמים אשר רבים עושים בהם שימוש, החל מדיירי המקום, דרך אורחים מטעמם או מובילי דירות, וכלה בעוברי אורח או עובדים (מנקה חדר מדרגות למשל). לפיכך, תחזוקת הבניין דורשת טיפול בנזקים אשר נגרמים לבניין במרוצת הזמן ולעיתים היא כרוכה בהוצאות כלכליות בלתי מבוטלות.
פוליסות לביטוח בית משותף כוללות בדרך כלל כיסוי ביטוחי כנגד תקלות צנרת, שריפה, פיצוצים, רעידות אדמה, נזקים למעלית וכדומה. אי לכך, במקרים בהם נגרם לבניין נזק כתוצאה מפיצוץ צינור בצנרת הראשית, ייתכן וניתן יהיה לתבוע פיצויים על כך מחברת הביטוח.
חשיבות נוספת לפוליסת הביטוח לבית משותף היא הגנה מפני נזקים בלתי הפיכים אשר נגרמים לבניין. נכון, מרבית בעלי הנכסים מבוטחים בפוליסת ביטוח דירה. עם זאת, חשוב לדעת כי פוליסות אלו אינן מכסות אלא את הדירה המבוטחת בלבד. אי לכך, נזק לרכוש המשותף איננו כלול בה. במקרים בהם נגרם לבניין נזק חריף ובלתי הפיך, ייתכן ותוכלו לקבל פיצויי עבור דירתכם אך תפסידו את הפיצוי הכספי הדרוש בגין הפגיעה ברכוש המשותף.
אחריות ועד הבית
ועד הבית הינו נציגות המהווה יישות משפטית. מדובר בנציגות המוסמכת לייצג את הדיירים ולפעול בשמם בנושאים כגון ניהולו התקין של הבית המשותף ואחזקתו. כמו כן, במקרים בהם מוגשת תביעה כנגד הבית המשותף, ועד הבית מהווה את האישיות המשפטית המייצגת את הדיירים ובעלי הדירות.
הסמכויות הנתונות בידיה של נציגות הבית המשותף טומנות בחובן גם מספר חובות. לדוגמא, וועד הבית עלול להיתבע בגין טיפול רשלני או לקוי בבית המשותף אשר גרם לנזקים. אי לכך, האחריות לרכישת ביטוח מתאים לבית המשותף מונחת אפוא על כתפיו של וועד הבית.
ביטוח צד שלישי
כאמור, בית משותף מהווה מקור לתנועה לא רק לדייריו אלא גם לעוברי אורח ובעלי מקצוע. בשעריו של הבית המשותף באים מדי יום טכנאים, מובילים, מנקים, אנשי מכירות, אנשי רשויות, אורחים וכדומה. במידה וכתוצאה מאחזקה לא תקינה או ליקויי, נגרם לאחד מאלה נזק, ייתכן ותוגש כנגד הדיירים תביעה נזיקית.
תביעות אלו עלולות להגיע במקרים רבים לסכומי עתק (בהתאם לחומרת הפגיעה). אי לכך, ישנה חשיבות של ממש לבטח את הבית המשותף בפוליסת ביטוח צד ג' המגנה על הדיירים מפני תביעות של צדדים שלישיים.
ביטוח מעבידים
וועד בית משותף מעסיק לעיתים בעלי מקצוע אשר דרושים לשם תחזוק וטיפול בנכס. לעיתים מדובר במנקים המגיעים לבניין אחת לשבוע, ולעיתים עסקינן באינסטלטור קבוע או חברת שיפוצים. בכל מקרה, העסקתם של אלה הינה העסקה ישירה בין וועד הבית לביניהם. אי לכך, וועד הבית חייב לשאת בתשלומים השונים המגיעים לעובדים אלה לרבות ביטוח לאומי, מס בריאות, מס הכנסה וכדומה.
כמו כן, במידה ונגרמים לעובדים אלו נזקי גוף במהלך העבודה, וזאת בעקבות רשלנות מצידו של וועד הבית, ייתכן ויוטלו עליו תשלומי פיצויים. במילים פשוטות, מומלץ גם לוועד הבית לבטח עצמו בביטוח מעבידים מתאים.