www.what2do.co.il

גמלה לאלמנת שבוי

דרגו את המאמר

גמלה לאלמנת שבוי

גמלה לאלמנת שבוי לשעבר אשר התאבד

 

חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), התש"י – 1950 (להלן חוק משפחות חיילים) מהווה את המסגרת החוקית להכרה בזכאות לתגמולים של בני משפחה שיקירהם נספו במלחמות המדינה. לעיתים, לא מקבלת המשפחה את ההכרה מידי המדינה בשל סיבות שונות ועל כך נסב הערעור הנדון.

 

במקרה דנן, המערערת איבדה את בעלה לאחר התאבדותו ולא במהלך מלחמה. לדידה, ההתאבדות נבעה בעיקרה מהעובדה כי בעלה היה בשבי במשך 11 חודשים בעברו, וזאת בצירוף גורמים נוספים. אי לכך, טענה המערערת, יש להכירה כזכאית לתגמולים על פי חוק.


טענות הצדדים


המערערת טענה כי התאבדות בעלה הייתה תולדה של נפילתו בשבי בצירוף העובדה כי טרם האירוע הטראומטי חווה המנוח גל דכאוני חולף (עובדה שאינה שוללת אבחנה של פוסט טראומה). לדידה, לאורך כל שנות חייו היא הרגישה כי מצבו הבריאותי של בעלה אינו תקין, הוא ניסה להתאבד מספר חודשים לאחר שחרורו מהשבי, ניסיון שבעקבותיו הוכר כסובל מתסמונת דיכאונית.

 

בנוסף, בשנותיו האחרונות סבל מגרד עור שלא אובחן מקורו הפיזי וייתכן כי נבע ממקור נפשי. המערערת הוסיפה כי אין צורך בנתונים קונקרטיים על השבי ועצם העובדה כי האדם שבוי בידי האויב הינו עניין טראומטי כשלעצמו.


מנגד, קצין התגמולים טען כי הערעור הנדון נסב על קביעות עובדתיות ולכן יש לדחותו. לשיטתו, לפי סעיף 25(ח)(1) לחוק משפחות חיילים, ערעור על החלטת ועדה בנושא זכאות לתגמולים יהיה משפטי בלבד. זאת ועוד, לא הוכח קיומו של קשר בין הנכות שהייתה קיימת ומוכרת אצל המנוח לבין התאבדותו ואף לא הוכח כי השבי הוא שגרם לפוסט טראומה שבעקבותיה התאבד המנוח לפני מספר שנים.

 

מומחה מטעם המשיב אף העיד כי לאור חומר הראיות, המנוח תפקד באופן תקין, לא ניכרה עדות אמינה למחלת נפש ולא יתכן כי סבל מהפרעה פוסט טראומטית. לדידו, המנוח חלה טרם נפילתו בשבי והמחלה התפרצה בשנית בשנותיו האחרונות לחייו אך לא בעקבות היותו בשבי.
 

החלטת בית המשפט


בית המשפט קבע כי יש מקום להתערבות במקרה. זאת לפי הפרשנות הרחבה שהעניקה הפסיקה ל"נקודה המשפטית", בגינה ניתן להתערב לפי סעיף 25(ח)(1) לחוק משפחות חיילים והיא כוללת גם מסקנות המוסקות מעובדות ושאלות בהן מעורבות עובדה ומשפט. מסקנה זו עולה בקנה אחד עם תכליתו של חוק פדויי שבי המקנה זכות לתשלומים ללא צורך בהוכחת נזק נפשי.


החלטת בית המשפט הייתה כי העובדה שהמנוח היה חולה בנפשו טרם נפילתו בשבי אינה מנתקת את הקשר העובדתי בין טראומת השבי לבין התאבדותו אלא להפך. נקבע כי היא מחזקת אותה וכתוצאה מכך סבל המנוח מפגיעה קשה עוד יותר. הוסיף בית המשפט כי לאור עובדות המקרה, הרי שלטראומת השבי היה ביטוי ממשי בחיי המנוח, בניגוד לדעת המשיב.

 

טענה זו נשמעה גם מפי המומחה מטעם המערערת אשר הצהיר כי המנוח לא היה מסוגל לעבוד בעבודה בהתאם להשכלתו וכישרונותיו ואף לא התקדם בעבודתו. גם הצהרתו בדבר הקשר שבין ניסיון ההתאבדות הראשון לבין השהות בשבי חיזקה את דעת בית המשפט. זאת ועוד, בית המשפט קיבל את עדויות המשפחה בדבר מצבו הנפשי של המנוח שהתדרדר לאורך השנים והדגיש כי דווקא עם הזקנה, כאשר הן הגוף והן הנפש נחלשים, יכולים לעלות אירועי העבר בשנית.

 

אירועים אלו יכולים להוביל לערעור מצבו של הקשיש, שמלכתחילה אינו בקו הבריאות ולכן התוצאה עלולה להיות קשה יותר. בית המשפט הזכיר כי במקרה אחר, קשיש תבע הכרה בנכותו לאחר למעלה משישים שנה מיום פציעתו במהלך שירותי הצבאי, כאשר היה בן למעלה משמונים ולאורך כל חייו תפקד באורח תקין.

 

במקרה זה, קבעה הועדה כי אורח חייו של הקשיש וחלוף השנים אינם מהווים סיבה שלא להכיר בקשיש כבעל נכות בשל פציעתו עת הלחימה. לסיכום הדגיש בית המשפט כי טראומת השבי מהווה מהגורמים המרכזיים להתאבדות המנוח ולכן יש להכיר במערערת כזכאית לתגמולים שונים על פי חוק משפחות חיילים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תביעות נגד משרד הביטחון

מתי תוגש תביעה נגד משרד הביטחון? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

התיישנות - משרד הביטחון, צבא

מתי מתיישנת הזכות להגיש בקשות בגין פגיעה או מחלה במהלך השירות? 

פסוריאזיס, צבא - קשר בין המחלה לשרות

האם מחלת הפסוריאזיס יכולה להיגרם כתוצאה מתנאי השירות? אם כן כיצד נתבע פיצויים? 

כיב קיבה, שרות צבאי והקשר

כיצד ניתן להוכיח קשר סיבתי בין פרוץ אולקוס (כיב קיבה) לבין שירות בצבא ו/או בכוחות הביטחון? 

הלם קרב

מהו הלם קרב? את מי תובעים במקרה של הלם קרב? מה מועד ההתיישנות? ועוד... 

הקשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי

לצורך בחינת שאלה האם יש קשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי יש לשים לב כי ישנם שני סוגי סכרת... 

הקשר בין השרות הצבאי למחלות נפש

כיצד מוכיחים קשר בין שירות צבאי או משטרתי ומחלת נפש אשר נגרמה או הוחמרה כתוצאה מתנאי השירות? 

בחירת זכויות לפי חוק הביטוח הלאומי או לפי חוק הנכים?

חייל או שוטר שנפגע או חלה יכול לתבוע במסגרת ביטוח לאומי או קצין תגמולים, מהו המסלול המומלץ? 

נכי צה"ל וחוק הנכים, לאן?

חוק הנכים נכנס לתוקפו בשנת 1959. מדובר בחוק בעל מטרות סוציאליות ואשר עניינו לעזור ולאפשר סיוע לאנשי כוחות ביטחון אשר חלו או נפגעו או במסגרת שירותם... 

קצין תגמולים- מידע משפטי ומדריך להגשת תביעה

נפגעת בצבא? מעוניין להגיש תביעה נגד קצין תגמולים? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.