תאונת עבודה עקב תקלה במכונה, מי ישלם פיצויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תאונת עבודה היא תאונה שאירעה תוך כדי ועקב העבודה, כולל בדרך לעבודה וחזרה ממנה. עובד שנפגע במהלך עבודתו זכאי לתשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי עבור ימי היעדרותו מהעבודה והוצאות טיפול רפואי ובמקרה שנותרה לו נכות כתוצאה מהפגיעה, זכאי העובד לתשלום קצבת נכות חודשית ותגמולים נוספים על פי אחוזי הנכות שנקבעו לו.
במקרה שהתאונה אירעה עקב רשלנות המעסיק, רשאי העובד להגיש במקביל למימוש זכויותיו בביטוח לאומי, תביעה לפיצויים נגד המעסיק. במסגרת התביעה הנפגע נדרש להוכיח כי התאונה אירעה עקב רשלנותו של המעסיק, כאשר הסיבות לאחריותו יכולות להיות שונות, כגון: אי מתן אמצעי מיגון נאותים, אי מתן הדרכה נאותה לגבי העבודה, חוסר דאגה לתקינות המכונות המצויות במקום העבודה וכדומה.
חובת המעסיק לנקוט באמצעים סבירים
כל מעסיק אחראי לבטיחות עובדיו במקום העבודה, ומוטלת עליו החובה לנקוט באמצעים סבירים כדי להגן עליהם מפני סיכונים המצויים בסביבה או בתהליך העבודה. על המעסיק מוטלות חובות שונות המתבטאות בצורך להנהיג שיטת עבודה בטוחה, להסיר סיכונים קיימים, להזהיר מפני סיכונים שלא ניתן להסיר אותם, לספק אמצעי בטיחות, ציוד נאות ומיגון, להדריך ולפקח על עובדיו במהלך העבודה השוטפת.
נוסף על כך, על המעסיק מוטלת חובה גורפת לנקוט באמצעים סבירים כדי לוודא שעובדיו יבצעו עבודתם בתנאים אופטימליים, כאשר אמצעי הזהירות משתנים, בהתאם לאופי הסיכון, מידת הסיכון ומידת הסכנה לשלום העובדים.
חובה לגדר לבטח מכונה מסוכנת
כאשר העובדים במפעל נדרשים לעבוד עם מכונה מסוכנת, מוטלת על המעסיק חובה לגדר לבטח את חלקיה המסוכנים, והפרתה של חובה זו, הקבועה במקורות חוקיים שונים כמו בפקודת הבטיחות בעבודה, עשויה להוות הפרת חובה חקוקה על פי סעיף 63 לפקודת הנזיקין, כמו גם חובת הרשלנות על פי סעיפים 35-36 לפקודה זו.
פקודת הבטיחות בעבודה קובעת כי על המעסיק מוטלת החובה לגדר לבטח כל חלק נע במכונה, כולל במנועים חשמליים וגנרטורים, וכן לגדר כל חלק מסוכן העלול לפגוע בעובד, כולל חלק חוצה ושב העלול למחוץ עובד העובר ליד המכונה. גידור מכונה מסוכנת חייב להיות לבטח ולהגן גם על עובד הפועלת בפזיזות או ברשלנות.
כאשר מציב המעסיק מכונה במקום המונע פגיעה של העובד על ידי חלק נע שלה, נחשב הדבר לגידור לבטח. ואף חל איסור למכור או להשכיר מכונה המופעלת בכוח מכני ושאינה עונה על תנאי הגידור הנדרשים בחוק.
הפרת חובה חקוקה של המעסיק
סעיף 63 לפקודת הנזיקין מסדיר את הנושא של הפרת חובה חקוקה, וקובע כי מפר חובה חקוקה הוא מי שאינו מקיים את החובה המוטלת עליו על פי כל חוק, וההפרה אשר גרמה לאותו אדם נזק כלשהו. אולם אין האדם האחר זכאי בשל ההפרה לתרופה המפורשת בפקודה זו, אם החיקוק, לפי פירושו הנכון, התכוון להוציא תרופה זו.
סעיף 35 לפקודת הנזיקין עוסק בסוגיית הרשלנות וקובע כי כאשר אדם ביצע מעשה שאדם סביר ונבון לא היה עושה באותן נסיבות, או לא עשה מעשה שאדם סביר ונבון היה עושה באותן נסיבות, או שבמשלח ידו לא השתמש במיומנות, או לא נקט במידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות מדובר בהתרשלות, ואם התרשל ביחס לאדם אחר, שלגביו יש לו באותן נסיבות חובה שלא לנהוג כפי שנהג, הרי זו רשלנות, והגורם ברשלנותו נזק לזולתו עושה עוולה.
אשם תורם בתאונת עבודה
הפסיקה קובעת כי יש לדקדק עם המעסיק בכל הנוגע להטלת אחריות ולהקל במידה רבה עם העובד בייחס לרשלנותו, אשר גרמה או שתרמה לתאונת עבודה. לפיכך, בתי המשפט לא ממהרים לייחס אשם תורם בתאונת עבודה לעובד, אלא במקרים שבהם אשמו לקרות התאונה בולט וברור.
במקרה של תקלה במכונה אשר הובילה לפגיעה, המעסיק הוא בעל האמצעים למנוע או למזער את הסיכונים הכרוכים בעבודה, ועליו מוטלת החובה לדאוג לתקינות המכונות בבית העסק, ואילו העובד פועל במסגרת הגבולות שהתווה לו המעסיק, והנטל להוכיח קיומה של רשלנות תורמת של העובד מוטל על הנתבע.
סעיף 64 לפקודת הנזיקין קובע כי אשם הוא מעשה או מחדל של אדם, הנחשבים לעוולה לפי הפקודה, או שהם עוולה כשיש בצדם נזק, או שהם התרשלות שהזיקה לעצמו, ורואים אדם כמי שגרם לנזק באשמה, אם היה האשם הסיבה או אחת הסיבות לנזק, אולם לא יישב כאשם אם הנזק נגרם על ידי מקרה טבעי בלתי רגיל, שאדם סביר לא יכול היה לראותו מראש ואי אפשר היה למנוע תוצאותיו אף בזהירות סבירה, או אם אשמו של אדם אחר הוא שהיה הסיבה המכרעת לנזק.
לפיכך, כדי להכריע בסוגיית אשם תורם, יש לעמוד במבחן הציפיות של האדם הסביר, במבחן האשמה ובמבחן השכל הישר. במהלך הדיון בוחן בית המשפט את שלושת המבחנים, וקובע מהן נסיבות התאונה, האם המעסיק הפר את חובתו והאם יש לייחס לעובד אשם תורם. על פי תוצאות המבחנים נפסק האם על המעסיק לשלם פיצויים לעובד בגין הנזק שנגרם לו.