מחלת מקצוע כתוצאה מקרינה, מה הזכויות שלכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מחלת קרינה עלולה להיגרם כתוצאה מחשיפה של הגוף לקרינה שנפלטה מחומרים רדיואקטיביים כגון קרני גאמא או רנטגן. כאשר ישנה קרינה אלקטרומגנטית במקום העבודה, העובדים עלולים להיחשף לרמות קרינה גבוהות המסכנות את הבריאות וללקות במחלות קרינה, הגורמות לנזקי גוף ופוגעות בדופן המעי ובתאי מח העצם ובמינון גבוה מאוד פוגעות גם במערכת העצבים.
קרינה במקומות עבודה יכולה להיפלט מלוחות חשמל, מחדרי שרתים, ממצגי מחשב ומסכים, ממנועי מזגנים, מכבלי חשמל, ממשדרי נתונים ובקרה, מתקשורת מיקרוגל ואתרים סלולריים, מציוד בדיקה כגון מגברים, מחוללי אותות, מגז ראדון במשרדים הנמצאים במרתפים, במקלטים ובממדי"ם ועוד.
על פי תקנות הבטיחות בעבודה, המעסיק נדרש לנקוט באמצעי בטיחות בכל מקום שבו מעבדים חומרים רדיואקטיביים, משתמשים או מחזיקים בהם, מפעילים מכשירים או מקורות קרינה, וכאשר העובדים עלולים להיחשף לקרינה מייננת מעל עשירית מהמינון הגבולי.
עם זאת, במקרים מסוימים, עלולים העובדים להיפגע כתוצאה מחשיפה לקרינה. חשיפה לכמות קרינה קטנה עלולה להוביל לשלשולים, בחילות והקאות, ובהמשך גם לדימום ונשירת שיער, וחשיפה לכמות חזקה ורבה עלולה לגרום במקרים חמורים למוות תוך זמן קצר.
הכרה במחלת קרינה כמחלת מקצוע
המוסד לביטוח לאומי מכיר בפגיעה בעבודה על פי סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי כתאונת עבודה או כמחלת מקצוע. תאונת עבודה היא תאונה שאירעה לעובד תוך כדי ועקב עבודתו או עיסוקו במשלח ידו. ומחלת מקצוע היא מחלה שנקבעה כמחלת מקצוע בתקנות הביטוח הלאומי, והעובד חלה בה עקב עבודתו או עיסוקו במשלח ידו, כאשר מחלת קרינה מופיעה כיום ברשימה.
הסיבות להיווצרות מחלת המקצוע יכולות לנבוע ממספר גורמים, כגון: חשיפה ממושכת לחומרים מסוכנים, לקרינה, או ביצוע פעולות חוזרות שנעשו במשך תקופה ארוכה והצטברו לכדי פגיעה ממשית. כדי להוכיח שהמחלה היא אכן מחלת מקצוע, ולקבל הכרה כנפגע עבודה, ובהתאם לכך לקבל דמי פגיעה, קצבת נכות חודשית, שיקום מקצועי ותגמולים נוספים, יש להוכיח שלושה תנאים מצטברים:
האחד, המחלה נמצאת ברשימת המחלות המוכרת לפי תקנות הביטוח הלאומי, כגון: מחלות עור, ליקויי שמיעה, מחלות קרינה, הרעלות ועוד. השני, המחלה פרצה בזמן שהייתה מוכרת על ידי תקנות הביטוח הלאומי כמחלת מקצוע. השלישי, קיומו של קשר סיבתי בין תנאי העבודה למחלת המקצוע, כלומר שהעובד לקה בה בעקבות עבודתו אצל המעביד שלו או מטעמו.
פגיעה על פי תורת המיקרוטראומה
נוסף על כך, ביטוח לאומי עשוי להכיר פגיעה בעבודה על פי תורת המיקרוטראומה שנועדה למלא חלל ריק שהותיר המחוקק, כאשר לא כלל ברשימת מחלות המקצוע מחלות שונות שהתפתחו לאורך זמן כתוצאה מתנאי העבודה, ובכך הותיר את רשימת המחלות סגורה.
כדי לבסס את עילת המיקרוטראומה על הנפגע להוכיח שלושה יסודות: האחד, תשתית עובדתית של ביצוע תנועות חוזרות. השני, קיומו של קשר סיבתי בין התנועות לבין הליקוי הגופני שבגינו הוגשה התביעה, והשלישי, קביעה שלפיה כל אחת מאותן תנועות גרמה לפגיעה זעירה המצטברת יחדיו לכדי ליקוי גופני. רק לאחר שהוכחה התשתית העובדתית יועבר תיק התביעה למומחה רפואי לבחינת הקשר הסיבתי ומנגנון הפגיעה.