עדות יחידה במשפט אזרחי, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, בתאונת עבודה או בכל תאונה אחרת, ומעוניין להגיש תביעת פיצויים במסגרת ההליך האזרחי, נגד המעסיק כאשר מדובר בתאונת עבודה, נגד הנהג הפוגע או חברת הביטוח כאשר מדובר בתאונת דרכים, או נגד כל גורם אחר שלדעתו אחראי לפצותו בגין גרימת נזקי גוף או נזקי רכוש נדרש להציג ראיות מוצקות ולשכנע את בית המשפט כי הוא אכן זכאי לתשלום פיצויים.
המשפט האזרחי מטיל על התובע את חובת השכנוע וחובת הבאת הראיות להוכחת תביעתו, כך שמבחינת חובת השכנוע על התובע רובץ הנטל לשכנע את בית המשפט בצדקת טענותיו ועליו להוכיח את תביעתו באמצעות ראיות קבילות, איכותיות ומספיקות בעיני החוק.
נטל השכנוע מבטא את החובה העיקרית המוטלת על התובע להוכיח את טענותיו כלפי הנתבע, במידת ההוכחה הנדרשת על פי דרישות ההליך אזרחי, ונטל הבאת הראיות הוא חובה משנית הנלווית לנטל השכנוע. ברוב המקרים, נטל השכנוע הרובץ על התובע הוא קבוע, ואינו עובר אל הנתבע במהלך המשפט, אולם נטל הראיות הוא דינאמי ועשוי לעבור מבעל דין אחד לשני, ואף במקרים מסוימים מסתפק בית המשפט בעדות יחידה, כאשר לעדות אין סיוע של ראיות נוספות או עדים אחרים לתאונה.
סעיף 54 לפקודת הראיות
סעיף 54 לפקודת הראיות קובע כי בית משפט יכול לפסוק במשפט אזרחי על פי עדות יחידה ללא סיוע, בתנאי שינמק את החלטתו, ויפרט מדוע החליט להסתפק באותה עדות יחידה על אף הבעייתיות של עדות זו.
בית המשפט רשאי לפסוק בהליך על סמך עדות יחידה בהתקיים שני תנאים: האחד, כאשר הוא פוסק על פי עדות יחידה שאין לה סיוע, ואין היא הודאת בעל הדין אשר במשפט אזרחי די בה כדי לבסס חיוב והשני, כאשר מדובר באחד מאותם מקרים המנויים בסעיף 54 לפקודת הראיות:
האחד, כאשר העדות היא של קטין בן 14 ומטה. השני, כאשר העדות היא של בעל דין או של קרוב משפחתו מדרגה ראשונה. השלישי, כאשר העדות היא של אדם המעוניין בתוצאות המשפט לטובת בעל הדין שקרא אותו להעיד. הרביעי, כאשר התובענה היא נגד עזבון, קטין, חולה נפש או נעדר. והחמישי, כאשר יש נסיבות אחרות שבהן נדרש בית המשפט לפרט בהחלטתו מה הניע אותו להסתפק בעדות זו.
סעיף 54 קובע כי אמנם קיימת אפשרות לפסוק במשפט אזרחי על פי עדות יחידה שאין לה סיוע, אולם במקרים שבהם העדות היא של בעל דין, של קרוב משפחתו או של אדם המעוניין בתוצאות המשפט לטובת בעל הדין שקרא אותו להעיד, יש צורך לפרט מה הניע את בית המשפט להסתפק בעדות זו. לפיכך, בכל פעם שיש פגם גם אם הוא קל, ואין סיוע לעדות במשפט האזרחי, על בית המשפט לפרט בהכרעתו מה הביא אותו להכרעה, אשר ביטלה את דרישת הסיוע שהייתה במשפט המקובל.