הבאת ראיות חדשות כדי לסתור דרגת נכות, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, או בתאונת דרכים המוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי גם כתאונת עבודה, ואינו מרוצה מדרגת הנכות שנקבעה לו על ידי הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי, רשאי במקרים חריגים להביא לדיון המשפטי ראיות לסתור את קביעת דרגת נכות, באמצעות מומחה רפואי מטעם בית המשפט.
בשורת פסקי דין מנחים קבע בית משפט העליון, בקווים כללים על שני סוגי טעמים מיוחדים, שהם: טעמים משפטיים, כגון, כאשר הליך קביעת הנכות היה נגוע בפגם מהותי כמו תרמית, וכן טעמים עובדתיים חדשים בעלי משקל ממשי לגבי מצבו הרפואי של הנפגע.
חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים מקנה לנפגע בתאונת דרכים פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לו בעקבות התאונה וכתוצאה ממנה. גובה הפיצויים והתגמולים שלהם זכאי הנפגע מחושבים על פי חומרת מצבו ודרגת הנכות שנותרה לו עקב האירוע, זאת על פי קביעת הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי.
סעיף 6ב לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים עוסק בקביעת דרגת נכות לפי חוק אחר, וקובע כי לאחר שנקבעה על פי כל דין דרגת נכות לנפגע בשל הפגיעה שנגרמה לו בתאונת דרכים, לפני שמיעת הראיות בתביעה לתשלום פיצויים לפי חוק הפלת"ד, תחייב קביעה זאת גם לצורך התביעה על פי החוק ואולם בית המשפט יהיה רשאי להתיר לתובע להביא ראיות לסתור את הקביעה האמורה, אם שוכנע שהדבר מוצדק בהתקיים נסיבות מיוחדות.
בדיקת התובע על ידי מומחה מטעם בית המשפט
המשמעות של הבאת ראיות לסתור היא לשכנע את בית המשפט בצורך בבדיקתו של התובע על ידי מומחה שייקבע על ידי בית המשפט חרף קביעת דרגת הנכות על ידי ועדה רפואית על פי חוק אחר. שני התנאים המצטברים להבאת ראיות לסתור הם שכנוע בית המשפט כי מן הצדק הוא להביא ראיות המנוגדות לקביעת הוועדה הרפואית, ולפרט בפני בית המשפט מהם הטעמים המיוחדים לכך.
עם זאת, מדובר במקרים מיוחדים וחריגים בלבד, כאשר הטעמים המיוחדים שיצדיקו קבלת בקשה להבאת ראיות לסתור את הקביעה כוללים טעמים עובדתיים שיש בהם להעיד על שינוי מהותי או החמרה במצבו של התובע, או הוכחות לכך שהליך קביעת הנכות היה נגוע בפגם מהותי כמו תרמית, או כאשר הבירור הרפואי של הוועדה לא היה מלא או שאינו משקף את המצב הרפואי של הנפגע.
הכלל החריג תקף לשני הצדדים במשפט, התובע שהוא האדם שנפגע בתאונת דרכים, או הנתבעים שהם חברת הביטוח של הרכב או המוסד לביטוח לאומי במקרה של תאונת עבודה, רשאים להגיש בקשה לבית המשפט להביא לדיון ראיות לסתור במקרים חריגים ובנסיבות יוצאות דופן.
לדוגמה, התובע יכול לבקש אישור מיוחד מבית המשפט במקרה שבו חל שינוי משמעותי במצבו מאז שנקבעה נכותו על ידי הוועדה הרפואית ועד לדיון בבית המשפט, או כאשר הוא סבור כי נפל פגם מהותי באותו הליך שבו נקבעה הנכות על פי דין. מנגד חברת הביטוח הנתבעת יכולה לבקש אישור להבאת ראיות חדשות במקרה שהתובע הסתיר מידע מהותי ושלוועדה הרפואית לא היו עובדות רלוונטיות חשובות, הנוגעות למצבו הרפואי של הנפגע לפני התאונה, אשר היו מביאות לתוצאה שונה.