תאונת עבודה ביום גיבוש או בהשתלמות לעובדים, מה מגיע לכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תאונה שאירעה לעובד במהלך יום גיבוש או השתלמות לצוות עובדים מטעם מקום העבודה, תוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה, ותזכה את העובד שנפגע במלוא הזכויות המגיעות לנפגעי עבודה, רק כאשר הוכח כי קיים קשר ישיר בין האירוע עצמו למקום העבודה ולאינטרס של המעסיק.
סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר תאונת עבודה כתאונה שאירעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעסיקו מטעמו, ולעובד עצמאי - תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ועקב עיסוקו במשלח ידו.
בית הדין לעבודה מכיר בכך שההגנה שניתנת לעובד במסגרת פרק "נפגעי עבודה" שבחוק הביטוח הלאומי, אינה חלה רק על הפעילות שהעובד מבצע לצרכי מעסיקו, אלא נפרשת גם על פעילות נלווית לעבודה, לרבות, בנסיבות מסוימות, השתתפות בפעילות ספורטיבית או פעילות חברתית במסגרת יום גיבוש או השתלמות לעובדים מטעם מקום העבודה.
המבחן המוביל, לצורך הכרעת בית הדין בשאלת הזיקה שבין הפעילות שבה עסק העובד לבין מקום העבודה הוא מבחן התכלית, כלומר, עד כמה הייתה הפעילות הרלוונטית שבמסגרתה נפגע העובד, אינטרס של המעסיק, עד כמה המעסיק גילה בה עניין ועודד אותה, ועד כמה השתלבה בפעילות המעסיק והייתה חלק ממנה.
פעילות שנערכה בזמנו הפנוי והחופשי של העובד
בנוסף ישנם מבחני המשנה להכריע ביחס לאופי הפעילות ולמהותה, הכוללים את זהות הגורם המארגן והמממן של הפעילות, האם הפעילות נעשתה במהלך שעות עבודה או בזמנו הפנוי והחופשי של העובד, האם שולם לעובד שכר בגין השעות שהקדיש לפעילות, האם מדובר בנופש פרטי או השתלמות מקצועית, האם הייתה חובת השתתפות בפעילות ועוד.
בית הדין קבע לא פעם כי העובדה שאירוע מסוים מוגדר על ידי המעסיק כיום גיבוש או כהשתלמות לעובדים, אינו מספיק, והמבחן שיש להחיל בעניין זה הוא מבחן של מהות הנבדקת על פי תכני האירוע. באופן זה אין להתייחס לאירוע כהשתלמות, אם לא התקיימו בו מפגשים בעלי תוכן מקצועי רלוונטי וכן אין להתייחס לאירוע כגיבוש לעובדים אם הוא נעדר מפגשים ופעילויות משותפות לעובדים ובפועל כל עובד פנה לעסוק בענייניו ולהתנהל כרצונו ובאופן פרטי במהלך האירוע או ברוב הזמן שהוקצה לו.
אירוע נופש שנחשב כהטבה לעובדים
בית הדין הבהיר כי ככל שביסוד האירוע עומדת תכלית שלמתן הטבה לעובדים, אין בכך כדי לקיים את הזיקה הנדרשת לצורך הכרה באירוע כפעילות נלווית, שעשויה להיחשב כתאונת עבודה ולהקנות לעובד שנפגע זכויות והטבות שונות, כגון: דמי פגיעה, קצבת נכות, שיקום מקצועי ועוד. כאשר נקבע כי הקשר בין האירוע למקום העבודה הוא זיקה שלהטבה גרידא, מרחיבה יתר על המידה את גדר המקרים הזכאים ליהנות מכיסוי ביטוחי בשל סיווגם כפעילות הנלווית לעבודה.
לפיכך, כדי שהעניין שיש למעסיק באירוע יוביל לסיווגו כפעילות הנלווית לעבודה נדרש כי האירוע על פי תכניו יכלול פעילות המשרתת את המטרה שלשמה הוא נועד. כך, לדוגמה, נדרש כי השתלמות לצוות העובדים תכלול הרצאות מקצועיות או מעשירות בתחומים רלוונטיים לתפקידם ואירוע שנועד לגיבוש במסגרת נופש או במסגרת אחרת כגון אירוע ספורטיבי, מצריך כי התכנית תכלול מפגשים ופעילויות משותפות וייעודיות שיש בהם לתרום לקידום מטרתו.
לעומת זאת מתן הטבה גרידא לעובדים, במסגרת חופשה משותפת של צוות העובדים בארץ או בחו"ל, אינה עונה על אמות מידה אלה, למרות שבהיבט הרחב ניתן לטעון כי היא עשויה כמו כל הטבה אחרת לתרום למוטיבציה של העובדים ולהידוק הקשר ביניהם לבין מקום העבודה.