הכרה בשחפת כמחלת מקצוע, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
שחפת היא מחלה זיהומית מדבקת מאדם לאדם, כתוצאה משיעול והתעטשות של נושא חיידקים החולה בשחפת. עובדים בבתי חולים, במעבדות ובמכונים אשר נדבקו במסגרת עבודתם בשחפת, עשויים להיות מוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגעי עבודה ולקבל את מלוא הזכויות המגיעות לנפגעים כתוצאה מתאונת עבודה או מחלת מקצוע.
בתוספת השנייה לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), מופיע רשימת מחלות המקצוע, המוכרות על ידי המוסד ומזכות את נפגעי העבודה בתשלום פיצויים וקצבאות שונות בהתאם לחומרת הפגיעה ודרגת הנכות. אחת המחלות המופיעות ברשימה היא שחפת, הפוגעת בעובדים בבתי חולים, במרפאות או במוסדות אחרים שבהם שהו או טופלו חולי שחפת, וכן במעבדות או במכונים שבהם העובדים באים במגע עם החיידק המדבק.
כיצד עובדים עלולים להידבק בשחפת?
שחפת היא מחלה זיהומית מדבקת הנגרמת על ידי חיידקים בשם מיקובקטריום טוברקולוזיס. ההדבקה נגרמת כתוצאה משיעול והתעטשות של חולה שחפת, והיא פוגעת בעיקר בראות אך יכולה לפגוע גם במוח, בכליות ובעמוד השדרה. תסמיני המחלה הם: חולשה, חיוורון, נטייה לעייפות, ירידה במשקל, חום והזעה, שיעול, כאבים בחזה וליחה דמית.
בארץ שחפת נחשבת למחלה נדירה, אולם מדי שנה נדבקים מאות חולים חדשים, בעיקר קשישים עקב ירידה בתפקוד מערכת החיסון, וגם עובדים הנמצאים בקבוצת סיכון להדבקה עקב חשיפה לחיידקים, כגון: רופאים, אחיות, מדענים ועובדים נוספים שבאים במסגרת תפקידם במגע עם החיידק המסוכן.
הטיפול בשחפת נעשה באמצעות תרופות אנטיביוטיות מסוגים שונים, למשך כחצי שנה, ובעת המחלה החולים אינם יכולים לחזור לשגרה ולעבודה סדירה, אלא עליהם להיות מבודדים ולהתרחק מכל מגע עם אדם נוסף, מפאת החשש להידבקות.
מהן זכויות נפגעי עבודה שנדבקו שחפת?
המוסד לביטוח לאומי מכיר בסוגים שונים של שחפת כמחלת מקצוע המהווה פגיעה בעבודה, כולל שחפת פעילה, הדורשת טיפול אינטנסיבי מקיף, שחפת לא פעילה ושחפת המאופיינת בהתלקחויות מזדמנות עם הגבלה חלקית בתפקוד.
עובד שנדבק בשחפת עקב תפקידו או במסגרת מקום עבודתו ועקב כך נאלץ להיעדר מהעבודה או לחדול מעיסוקו כעצמאי, עשוי להיות זכאי לתשלום דמי פגיעה כפיצוי על אובדן כושר עבודה לתקופה של עד שלושה חודשים. את התביעה לקבלת דמי פגיעה יש להגיש לביטוח לאומי זמן קצר לאחר אבחון המחלה והופעת התסמינים השונים, באמצעות מסמכים ואסמכתאות רפואיות וחוות דעת של רופאים מומחים.
נפגעי עבודה שחלו בשחפת זכאים לאבחון וטיפול רפואי במימון ביטוח לאומי, כולל עלויות רופא מקצועי, בדיקות מעבדה, צילומי רנטגן, טופס התחייבות לבית חולים ועוד. בנוסף זכאים הנפגעים לשיקום מקצועי, במקרים שבהם החולה אינו מסוגל עקב מצבו הבריאותי לשוב לאותה עבודה או לאותו עיסוק. השיקום כולל הכשרה מקצועית או לימודים גבוהים, ייעוץ מקצועי ובתום השיקום סיוע במציאת מקום עבודה חדש.
במקרים מסוימים לאחר השיקום וההחלמה משחפת, הנפגעים עשויים לסבול מפגיעה ביכולת התפקוד. כדי לקבל קצבת נכות חודשית מביטוח לאומי והטבות נוספות כגון מענקים מיוחדים, פטור ממס הכנסה והנחות בארנונה, יש לקבל מהוועדה הרפואית של ביטוח לאומי אישור על אחוזי נכות רפואית לזמן מוגבל או לצמיתות.