גלאוקומה מחלת מקצוע, מה מגיע לכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
גלאוקומה היא מחלת עיניים נפוצה, בעיקר בקרב אנשים בגיל העמידה. המחלה פוגעת באופן משמעותי, איטי והדרגתי בעצב הראייה ועלולה לגרום להידרדרות ביכולת הראייה, לפגיעה בשדה הראייה ובמצבים חמורים גם למצב של עיוורון מלא.
גלאוקומה שנושאת עמה מגבלה משמעותית ליכולת הראייה, לא תמיד תזכה את החולה בזכויות מהמוסד לביטוח לאומי בתור נכה, אולם אם קיימת ירידה בכושר העבודה לעיתים תאושר נכות חלקית. כאשר למקום ולתנאי העבודה יש השפעה על הירידה בראייה, פגיעה בראייה היקפית וגלאוקומה ניתן לתבוע זכויות על בסיס מחלת מקצוע או תאונת עבודה. כמו כן, אדם שחלה בגלאוקומה ומצבו הידרדר לכדי עיוורון יכול לקבל הכרה כעיוור ולממש את זכויותיו באמצעות קבלת קצבת נכות כללית.
הוכחת קשר ישיר בין תנאי העבודה לליקוי שנגרם לעיניים
גלאוקומה יכולה להיות מוכרת כמחלת מקצוע, על ידי ביטוח לאומי כאשר ישנו קשר ישיר בין תנאי עבודתו של הנפגע במקום מסוים, לבין הליקוי שנגרם לעיניים. עם זאת, גלאוקומה, אינה נחשבת למחלה כרונית ואחוזי הנכות הניתנים בעקבותיה נמוכים באופן יחסית, ויכולים להגיע עד 10% בנוסף לליקוי בכושר הראייה, לכן לא ניתן לקבל זכויות של ממש מביטוח לאומי על סמך גלאוקומה בלבד.
קצבת נכות כללית המצריכה לפחות 50% נכות, לא יכולה להתקבל בפועל בגין גלאוקומה. כך גם לגבי סיוע אחר מטעם ביטוח הלאומי, כגון גמלת ניידות, קצבת שירותים כלליים ושירותים מיוחדים. כאשר אחוזי הנכות עולים מעבר ל 50% קיים סיכוי משמעותי לקבלת קצבה חודשית או פיצוי חד פעמי.
תביעת פיצויים מביטוח לאומי ומהמעסיק
קטרקט, שהוא מחלת עיניים המתבטאת בעכירות של העדשה, נמנה על מחלות המקצוע ומופיע ברשימות הביטוח הלאומי, כאשר עבודתו של הנפגע כרוכה בחשיפה ישירה לקרינת חום, כמו במפעלים העוסקים בריתוך, התכת מתכות, ייצור מלט, זכוכית ואמייל, וכן במאפיות ובעבודה הכרוכה בחשיפה לקרינה מייננת או בלתי מייננת. גלאוקומה אמנם אינה מוכרת כמחלת מקצוע, אולם במקרים מסוימים היא עשויה להיות מוכרת כמיקרו טראומה כתוצאה מחשיפה לקרינה וגם עקב עבודה ממושכת מול מחשב.
לצורך הוכחת הקשר הסיבתי, על הנפגע להראות בפני הוועדה הרפואית והגורמים הרלוונטיים כי המחלה התגלתה לראשונה במהלך תקופת עבודתו, כפי שעולה מהרשומה הרפואית שלו ומחוות דעת רפואית, וכן להוכיח כי הוא עבר מספר טיפולים רפואיים לטיפול במחלה, ולא עבר פרק זמן העולה על שנה מרגע תיעודה הראשוני של הגלאוקומה, ועד להגשת התביעה בפועל.
נפגע שהוכר כמי שחלה בגלאוקומה או שמצבו הוחמר כתוצאה ממשלח ידו זכאי לקבל מביטוח לאומי דמי פגיעה, קצבאות שונות ומימון עבור הוצאות רפואיות, אם בעקבות הנזק הנפגע לא מסוגל להמשיך לעבוד במקום עבודה נוכחי הוא יכול, בהתקיים תנאים מסוימים, לעבור תהליך של שיקום מקצועי מטעם ביטוח לאומי. במקביל הנפגע רשאי להגיש תביעה לפיצויים נגד המעסיק או חברת הביטוח שלו. אם הנפגע בעל פוליסת ביטוח פרטי, הוא יכול לקבל פיצויים על סמך מצבו הרפואי, פיצוי או אובדן יכולת עבודה, והחזר עבור הוצאות רפואיות.