באילו מקרים פסוריאזיס מוכר כפגיעה בעבודה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5 |
פסוריאזיס היא מחלת עור אוטואימונית, שבה הגוף תוקף את עצמו בשל זיהוי לא נכון של המערכת החיסונית, ומזהה את תאי הגוף כתאים עוינים. התסמינים של המחלה הם קשקשת, גירוד, כתמים אדומים על העור וכדומה. הנגעים עלולים לגרום לגרד וגם לפגמים אסתטיים בולטים ולא נעימים.
המחלה יכולה להתפרץ בשל גורמים גנטיים, לחץ רגשי נפשי או זיהום. כאשר נסיבות היווצרות פסוריאזיס קשורות בתנאי העבודה בשל לחץ נפשי גבוה, חשיפה ממושכת לחומרים שונים, מגע עם חומרים מזיקים לאורך זמן, או אירוע חריג שגרם להתפרצות המחלה, וכתוצאה מכך ירד כושר העבודה והפרנסה נפגעה, העובד עשוי להיות זכאי לקבל פיצויים מביטוח לאומי בגין מחלת מקצוע.
תאונת עבודה או מחלת מקצוע?
מחלת מקצוע היא מחלה שנקבעה בתקנות ביטוח לאומי, והעובד לקה בה בזמן שהייתה קבועה בתקנות כמחלת מקצוע, בשל עבודתו או עיסוקו והפעולות הנדרשות ממנו מתוקף תפקידו. תאונת עבודה היא פגיעה חד פעמית שאירעה במקום מסוים ובזמן נתון, לעומת מחלת מקצוע שהיא פגיעה אשר התגבשה במשך זמן רב.
ואולם לא כל מחלה הנגרמת כתוצאה מתנאי עבודה נחשבת למחלת מקצוע. בתקנות מופיעה רשימה המונה כארבעים סעיפי ליקוי ומחלות נפוצות ורק בגין מחלות אלו ניתן לקבל פיצויים. מדובר ברשימה סגורה שמתעדכנת מדי פעם על ידי שר העבודה והרווחה, ומחלת עור כמו פסוריאזיס בהחלט יכולה לעמוד בקריטריונים של מחלת מקצוע.
הכרה של חולה פסוריאזיס כנפגע בעבודה
כדי שחולה פסוריאזיס יוכל לזכות בהכרה של נפגע בעבודה, עליו להוכיח כי המחלה הופיעה ברשימת המחלות המוכרות לפי תקנות הביטוח הלאומי, והיא פרצה בזמן שבו הייתה מוכרת כמחלת מקצוע, וכי מתקיים קשר סיבתי בין תנאי העבודה לפגיעה.
הנפגע נדרש להוכיח קשר ישיר בין התפתחות המחלה לתנאי עבודתו, ולהוכיח כי במסגרת תפקידו עשה באופן שיטתי פעולה מסוימת אשר גרמה לעור להיפגע או נחשף במשך תקופה ארוכה לחומרים מסוכנים, ובעקבות המחלה נפגעה גם יכולתו לעבוד על בסיס יום יומי.
קשר סיבתי בין תנאי העבודה והתפרצות פסוריאזיס
כדי להגיש תביעה לביטוח לאומי בהתבסס על מחלת מקצוע על הנפגע לפנות לרופא מומחה עור, ולהוכיח קשר סיבתי בין תנאי העבודה והתפרצות מחלת פסוריאזיס. לאחר קבלת חוות דעת רפואית, יש להגיש לביטוח לאומי תביעה לדמי פגיעה של נפגע בעבודה, ולציין כי מדובר במחלת מקצוע בטופס תביעה לתשלום דמי פגיעה וטופס הודעה על פגיעה בעבודה.
יש לצרף מסמכים רפואיים המעידים על הפגיעה ולמסור למעסיק, כדי שיאשר את נסיבות האירוע, ולשלוח את הטפסים בהקדם לסניף ביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים. עובד שהוכיח את התקיימות כל שלושת התנאים יוכל לקבל דמי פגיעה עבור ימי ההיעדרות מהעבודה והוצאות טיפולים רפואיים.
אם נותרה לעובד נכות הוא יהיה זכאי לתשלום קצבת נכות ומענקים על פי החלטת הוועדה הרפואית וחומרת הפגיעה. במקרה של דחיית התביעה, ניתן להגיש ערעור על החלטת הוועדה בתוך 30 ימים, ולאחר מכן ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה על ההחלטה של ועדת העררים, בתוך 60 ימים.
עובד שהוכר כנפגעי עבודה יוכל לקבל מענק או קצבת נכות בהתאם לדרגת הנכות. חולי פסוריאזיס המוכרים כנפגע עבודה עקב מחלת מקצוע זכאים גם למימון גבוה של טיפולים שונים, כמו מימון של שהות בים המלח, טיפול במתקנים סולריים וטיפול בעור בעזרת קרני אולטרה על סגוליות.