תאונת דרכים עקב פתיחת דלת של רכב, מי משלם פיצויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תקנה 80 לתקנות התעבורה עוסקת בפתיחת דלת הרכב וסגירתה. סעיף 80א' קובע כי כל אדם שיושב ברכב לא יפתח את דלת רכב לפני שנקט בכל אמצעי הזהירות הדרושים להבטחת שלומם של עוברי דרך, שיכולים להיות הולכי רגל, ובעיקר רוכבי אופניים, אופניים חשמליים ואופנועים, אשר נוסעים במהירות כשהם חשופים על הכביש, ועלולים להיפצע באופן חמור כתוצאה מפתיחת דלת.
סעיף 80ב' מטיל את האחריות על נהג הרכב במהלך נסיעה, וקובע כי הנוסע לא יפתח את דלתו של הרכב ולא יניח הנוהג בו לפתוח את דלתו, כל עוד הרכב נע. גם במקרה של רכב חונה, הנהג נדרש לתת תשומת לב מרבית, ולהורות לנוסע לצאת רק מצד המדרכה או שול הכביש, ולהיות דרוך לאפשרות כי הנוסע יפתח הדלת כלפי צד הכביש, וכתוצאה מכך הוא עלול להיפגע מרכב חולף.
תאונה במהלך כניסה ויציאה מרכב
חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי שימוש ברכב כולל גם יציאה מהרכב או כניסה אל הרכב, וכי פציעה עקב פתיחת דלת של רכב נוסע או חונה, יכולה להיחשב כתאונת דרכים על פי הגדרתה בחוק, המגדירה תאונת דרכים כמאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה.
ואולם כל מקרה נבחן לגופו, על פי נסיבותיו המסוימות, וכדי שהאירוע ייכלל בגדר החוק, יש להוכיח כי השימוש ברכב לצורך פתיחת הדלת נעשה למטרות תחבורה. בית המשפט הרחיב את פרשנות החוק, בכך שקבע כי פציעה בעת פתיחת דלת של רכב לצורך הכנסת תיק לפני או אחרי נסיעה, וכניסה אל הרכב לשם התחלת נהיגה מהווה תאונת דרכים, מכיוון שמדובר בכניסה וירידה מרכב המהווה חלק מהגדרת השימוש ברכב.
עם זאת, אם אדם נפצע בעת שנכנס לרכב חונה במטרה לקחת ממנו חפץ שהושאר בתוכו, ובמהלך פעולה זו, הוא נפל ונגרם לו נזק גוף, הוא לא יהיה זכאי לקבל פיצויים, מאחר שהכניסה אל הרכב לא הייתה לצרכי תחבורה.
תביעה נגד החברה המבטחת את הרכב שפגע
אדם אשר נפגע בתאונת דרכים עקב פתיחת דלת רשאי לתבוע את החברה המבטחת את הרכב שפגע בו ולהגיש תביעת פיצויים בגין נזקי גוף. במקרה שהרכב הפוגע אינו מבוטח, ניתן להגיש תביעה נגד איגוד ביטוח נפגעי רכב. על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הזכאות לקבל פיצויים בגין נזקי גוף אינה קשורה לשאלה מי אשם בתאונה, וגם נהג שאשם בתאונה זכאי לפיצוי, ללא קשר למצב הפיזי או הנפשי שלו בעת התאונה.
מיד לאחר התרחשות התאונה, חשוב מאוד לשמור כל מסמך או קבלה על הוצאה כספית שנגרמה עקב הפגיעה, ואף רצוי לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה בדיני נזיקין, כדי שיוכל לסייע לנפגע, למצות את זכויותיו ולהגיש תביעת נזיקין אזרחית נגד חברת הביטוח. במקרה של נכות כתוצאה מהתאונה, הנפגע עשוי להיות זכאי לגמלאות ולקצבת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי.
במסגרת תביעת נזיקין אזרחית, קובע בית המשפט את שיעור הפיצויים לנפגע בהתאם לשיעור אחוזי הנכות, גיל, רמת ההשתכרות לפני התאונה, פוטנציאל ההשתכרות העתידי, מידת הפגיעה באפשרויות התפקוד העתידיות, הוצאות רפואיות, עלות טיפולים עתידיים ועוד.