תאונת עבודה באתר בניה, את מי תובעים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 3.3 מתוך 5 |
בשנים האחרונות ענף הבניין אחראי ליותר ממחצית מתאונות העבודה הקטלניות בארץ, והוא נחשב לענף המסוכן ביותר, הכולל שיעור גבוה של הרוגים. אתר בנייה הוא סביבת עבודה דינמית הדורשת עבודה פיזית קשה, ומבוצעת בתנאי מזג אוויר משתנים וקשים.
חלק ניכר מהעובדים באתר הבנייה מגיעים לצורך עבודה או התקנה של סוג מסוים ועוברים לאתר אחר בסיומה, כך שאתר הבנייה אינו מקום עבודתם הקבוע, והם אינם מודעים לסיכונים הייחודיים לכל אתר ואתר, אשר משתנים בהתאם לתנאים ולסוג העבודה.
נפילה מגובה היא הסיבה המרכזית לתאונות עבודה קטלניות באתר בנייה, וכן השימוש בכלי הרמה, מנופים ומכשירים רבי עוצמה ואנרגיה. תאונת עבודה יכולה להיגרם בשל ציוד לא תקין וצורת עבודה לא בטיחותית, העסקת מפעילי מנופים לא מקצועיים, היעדר התייחסות מצד יזמים וקבלנים לנושא הבטיחות והגהות, מחסור במנהלי עבודה ועובדים מיומנים בענף הבניין ועבודה לא מוסדרת של קבלנים לא רשומים.
אחריות הקבלן לתאונת עבודה באתר בניה
על פי הוראות משרד התמ"ת, האחריות במקום העבודה מוטלת בדרך כלל על המעסיק, הקבלן או על בעל אתר הבניה, ועליהם מוטלת חובה מוגברת למנוע אירועים ומצבים העלולים לגרום לפגיעה כלשהי בעובדים, באמצעות מתן הדרכות בדבר הסיכונים ומתן אמצעי מגן כחוק.
מי שאחראי לערוך ביקורת באתרי בניה הם מפקחים אזוריים מטעם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, ובידיהם נתונה סמכות מנהלית להוציא צווי סגירה לאתר וסמכות לפתוח חקירה פלילית נגד המעסיק, להכין כתב אישום ולהטיל עליו קנסות.
אם התברר כי התאונה נגרמה עקב ליקוי בטיחות, תיק החקירה מועבר לטיפול המשטרה כאשר מדובר בתאונות עבודה קטלניות. המשטרה מגבשת החלטה לגבי הגשת כתב אישום פלילי נגד הגורמים האחראים והתיק מועבר לפרקליטות לצורך הגשת כתב אישום לבית המשפט בגין הריגה או גרימת מוות או חבלה ברשלנות, ובדרך כלל נגזרים עונשי מאסר וקנסות גבוהים על האחראים לביצוע העבירות.
כאשר מדובר בתאונות עבודה קשות עד קלות תיק החקירה מועבר לתובע של המינהל לבטיחות והבריאות התעסוקתית, אשר מגבש כתב אישום פלילי נגד הגורמים האחראים, על פי חוקי הבטיחות בעבודה. כתבי האישום מתנהלים בבתי דין לעבודה, ובדרך כלל נגזר על האחראים עונשי מאסר על תנאי או קנסות כספיים.
הכרה של ביטוח לאומי בתאונה כתאונת עבודה
עובד שנפגע במהלך עבודתו באתר בניה, נדרש לפנות למוסד לביטוח לאומי, ולהגיש הודעה על פגיעה בעבודה כדי שיכיר באירוע כתאונת עבודה. המוסד לביטוח לאומי ישלם לעובד שנפגע דמי פגיעה עבור ימי אי כושר, ולאחר מכן ניתן להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות רפואית ולקבל קצבת נכות על פי חומרת הפגיעה.
אם התאונה באתר בניה אירעה בשל רשלנות של המעסיק או כל גורם אחר ייתכן וניתן להגיש תביעת נזיקין לקבלת פיצויים בגין נזקי גוף. לשם כך נדרש הנפגע צריך להוכיח כי המעסיק הפר את חובתו המושגית והקונקרטית, בגין אי אספקת ציוד מגן אישי, אי מתן הדרכה מתאימה והוראות בטיחות ודגשי זהירות, או בשל שימוש בציוד פגום ולא תקין, או הנהגת שיטת עבודה לא בטיחותיות וכדומה.