נפילה מסולם בעבודה, איך להגיש תביעת פיצויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נפילה מגובה היא תאונת עבודה נפוצה, בעיקר אצל פועלי בניין ואנשי מקצוע שעושים שימוש במסגרת עבודתם בסולם או בפיגומים, כמו חשמלאים, טייחים, צבעים, שיפוצניקים ועוד. נפילה מסולם גבוה עשויה לגרום נזקי גוף אצל העובד ואף להותיר נכות צמיתה.
עובד שנפגע בתאונת עבודה כתוצאה מנפילה מסולם, יכול לפעול למימוש זכויותיו רפואיות והמשפטיות במוסד לביטוח לאומי, ובנוסף הוא יכול להגיש תביעת פיצויים נגד המעסיק בגין התרשלותו והפרת חובתו לספק אמצעי זהירות ותנאי עבודה בטוחים.
מיד לאחר שהעובד נפל מהסולם, המעסיק חייב לדווח למפקח עבודה אזורי על התאונה. במקרה של תאונה שאירעה לעובדי קבלן, בעל המפעל חייב להודיע מיד לקבלן על התאונה והקבלן נדרש לדווח על התאונה למפקח העבודה האזורי.
דמי פגיעה מביטוח לאומי עקב נפילה מסולם
הדיווח לביטוח לאומי על תאונת עבודה שקרתה לעובד שכיר נעשה באמצעות טופס 250, המיועד למתן טיפול רפואי ראשוני. המעסיק נדרש למלא את כל פרטי העובד בטופס, ולמסור אותו לביטוח לאומי לצורך קבלת דמי פגיעה.
עבור 12 הימים הראשונים שבהם העובד שהה באי כושר, ישלם ביטוח לאומי דמי פגיעה במלואם ויגבה מהמעסיק את התשלום ששולם. שיעור דמי פגיעה הוא 75% מהכנסת העובד, לפי שלושת החודשים שקדמו לחודש שבו הפסיק את עבודתו כתוצאה מהתאונה. לעובד עצמאי ישלם ביטוח לאומי דמי הפגיעה בהתאם לתקופת אי כושר ובניכוי 12 ימי ההיעדרות הראשונים.
הגשת תביעת נכות מהעבודה לאחר 90 יום
הפיצויים ישולמו לפרק זמן שלא יעלה על 90 ימים רצופים, החל מהיום שלאחר התאונה. לאחר 90 ימים, אם מצבו של העובד לא השתפר, והוא אינו יכול לשוב לתפקידו או לעסוק בעבודה מתאימה אחרת, עליו להגיש תביעת נכות מהעבודה.
כדי לקבל קצבת נכות, נדרש העובד להתייצב בפני הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי, במטרה לברר האם הנכות נגרמה כתוצאה מפגיעה בעבודה ולצורך קביעת אחוזי נכות. הוועדה קובעת את דרגת הנכות לפי רשימת מבחנים רפואיים שבתקנות הביטוח הלאומי, ובהתאם להחלטותיה נקבעת הזכאות לקצבאות, סיוע ותשלומים נוספים.
שיעור קצבת הנכות מתעדכן אחת לשנה, בהתאם לשינויים במדד המחירים לצרכן. נפגע שנקבעה לו דרגת נכות של 100% זכאי לקבל קצבה חודשית בסכום דמי הפגיעה המגיעים לו ליום כפול 30. במקרה שחלה החמרה במצבו, הוא רשאי לבקש קביעה מחודשת של דרגת הנכות.
הפרת חובת הזהירות של המעסיק כלפי העובד
כאשר התאונה אירעה עקב רשלנותו של המעסיק, העובד יכול לפנות לבית הדין לעבודה ולהגיש נגדו תביעת פיצויים. לשם כך, נדרש העובד להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין הנזק להפרת חובתו של המעסיק בשמירה על בטיחותו.
תאונת עבודה שנגרמה כתוצאה מנפילה מסולם בזמן העבודה, עלולה להיגרם בשל אי אספקת סולם תקין ויציב המתאים לסוג העבודה על ידי המעסיק, אי אספקת משטח עבודה בטוח, או אי הצבת עובד נוסף כדי שיוכל לייצב ולהחזיק את הסולם שעליו מטפס העובד.
בעת הגשת תביעה נגד המעסיק, נדרש העובד להוכיח את אחריותו לנזק שנגרם, באמצעות הפרת חובתו להנהיג שיטת עבודה נכונה ובטוחה בעת השימוש בסולם, או הפרת חובתו לערוך הדרכה לגבי אופן ביצוע הטיפוס והירידה מהסולם, ולספק אמצעי מיגון לעבודה בגובה בהתאם לתקנות הקבועות בפקודת הבטיחות.