נפילה בבית, איך ניתן לקבל פיצויים?
דרגו את המאמר |
|

אדם שנפל בבית, או נפצע בכל דרך אחרת ברחבי ביתו, וכתוצאה מהתאונה איבד את כושר התפקוד, עשוי להיות זכאי בהתקיים תנאים מסוימים לתשלום דמי תאונה מהמוסד לביטוח לאומי, בתנאי שאין מדובר בתאונת עבודה או בתאונת דרכים.
חוק הביטוח הלאומי קובע כי אדם שנפגע בתאונה, שאינה מוגדרת כתאונת עבודה או כתאונת דרכים, עשוי להיות זכאי לדמי תאונה לנפגעי תאונות אישיות. דמי תאונה משולמים לתקופה של עד 90 ימים בשנה קלנדרית אחת, עבור התקופה שבה שוהה המבוטח בארץ. כדי לממש את הזכות לדמי תאונה לנפגעי תאונות אישיות, יש לגשת לבדיקה רפואית, מיד לאחר שהתאונה התרחשה, ולקבל טיפול רפואי בתוך 72 שעות ממועד הפגיעה.
מי זכאי לקבל פיצויים עקב תאונה בבית?
דמי תאונה משולמים לכל תושב החל מגיל 18 שנים עד גיל פרישה, שעל פי אישור רפואי בעקבות הנפילה בבית איבד את כושר התפקוד, ואינו מסוגל לחזור אל עבודתו, או לעסוק בכל עבודה מתאימה אחרת. במקרה של תאונה לעקרת בית, הזכאות ניתנת אם היא אינה מסוגלת לתפקד בעבודות משק הבית, ולאדם שאינו עובד, הזכאות ניתנת אם הוא מאושפז בבית חולים או מרותק לביתו.
מי שאינו זכאי לדמי תאונה, הוא נפגע אשר אמנם נפל בבית, אך זכאי לקבל תשלום מביטוח לאומי בשל אבדן כושר עבודה, על פי חוק דמי מחלה או חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, או על פי הסכם קיבוצי, חוזה עבודה, תקנון של קופת גמל, קרן ביטוח, או קרן פנסיה. כמו כן, מבוטח שדרגת נכותו 75% ומעלה והוא מקבל קצבת נכות כללית, לא יהיה זכאי לדמי תאונה. גם מי שנפגע בעת ששהה במוסד לטיפול רפואי או סיעודי, שירת בצה"ל, או ריצה מאסר, אינו זכאי לקבל דמי תאונה לנפגעי תאונות אישיות מביטוח לאומי.
כיצד ניתן לממש את הזכות לקבלת דמי תאונה?
בתוך 90 יום ממועד התאונה, יש להגיש תביעת פיצויים לסניף ביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים, באמצעות טופס תביעה לתשלום דמי תאונה. יש לצרף לתביעה תעודה רפואית ראשונית חתומה בידי הרופא המטפל, ומסמכים רפואיים נוספים לגבי התאונה והטיפול הרפואי שניתן בעקבותיה, כמו: דוח של חדר מיון, סיכום מחלה מבית חולים וכדומה.
גובה התשלום נקבע בהתאם למצבו התעסוקתי של הנפגע בעת התאונה, והוא זהה לשיעור דמי פגיעה המשולמים לנפגע עבודה. לעובדים שכירים או עצמאים, ישולמו דמי תאונה החל מהיום השלישי שלאחר מועד האירוע. תשלום עבור היומיים הראשונים שלאחר האירוע ישולם רק למי שאיבד את כושרו ל-12 ימים לפחות, חוץ מיום התאונה.
לעקרות או עקרי בית ולמי שאינו עובד, דמי תאונה ישולמו החל מהיום ה- 15 שלאחר קרות התאונה, ושיעור דמי התאונה יהיה 72.98 שקלים ליום, נכון לשנת 2017. במקרה שהתביעה נדחתה, ניתן לערער על החלטת המוסד לביטוח לאומי בפני בית הדין לעבודה בתוך שנה מיום קבלת ההודעה. בנוסף קיימת אפשרות לפנות אל ועדת תביעות שתדון בהחלטת פקיד התביעות.