קביעת אחוזי נכות עקב מחלה כרונית
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חולה כרוני הוא אדם שנוטל תרופה קבועה על פי מרשם רופא, ברציפות במשך לפחות חצי שנה, או מקבל טיפול קבוע באמצעות אחת מהתרופות הנכללות ברשימה של חוק ביטוח בריאות ממלכתי, או חולה באחת מהמחלות הנכללות בתוך הרשימה, כמו: איידס, פרקינסון, אלצהיימר, דלקת כרונית של המעי הגס, מחלת ריאה חסימתית כרונית ועוד.
אנשים הסובלים ממחלה כרונית זכאים להטבות מסוימות ולהקלה בתשלומים עבור תרופות בסל הבריאות שהם רוכשים מעבר לתקרה מסוימת שנקבעה להם, זאת על פי הוראות חוק ביטוח בריאות ממלכתי, כאשר גובה התקרה משתנה בין קופות החולים השונות.
חולים כרוניים שליקוי גופני, שכלי או נפשי פוגע בכושרם להשתכר למחייתם, עשויים להיות זכאים לקצבת נכות כללית שהיא קצבה חודשית המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי. דרגת אי כושר נקבעת על פי החלטת הוועדה הרפואית, ובהתאם לרשימת הליקויים והמחלות שבספר המבחנים הרפואיים.
כיצד מגישים תביעת נכות עקב מחלה כרונית?
תביעת נכות בביטוח לאומי כוללת כמה שלבים מקדימים, של מילוי טופס בקשה לנכות וצירוף מסמכים רפואיים. לפני שמגישים תביעה לקצבת נכות כללית, מומלץ להכין את המסמכים והבדיקות לכל הליקויים, שעשויים להגדיל את אחוזי הנכות שייקבעו במסגרת התביעה.
לאחר הגשת המסמכים התובע מקבל זימון להתייצבות בפני הוועדה הרפואית. ההופעה בפני הוועדה הוא השלב המשמעותי ביותר בתהליך תביעת הנכות, לכן חשוב להכין מראש מסמך כתוב המתאר את כל המגבלות שגורמת המחלה, ואת המסמך ניתן להקריא בפני רופאי הוועדה.
הוועדה מורכבת מרופא מומחה או ממספר מומחים בתחומים שונים וממזכיר, שתפקידו ליידע את התובע על זכויותיו ולרשום את פרוטוקול הוועדה. יש להגיע אל הזימון עם תעודת זהות ומומלץ להגיע עם מלווה, או עם עורך דין, הרשאי לייצג את המבוטח ולדבר בשמו.
קביעת דרגת אי כושר המזכה בקצבה
תפקידו של הרופא הוא לקבוע מהן המחלות או הליקויים הרפואיים שמהם סובל המבוטח ולתרגם אותם, בהתאם לרמת החומרה שלהם, לאחוזי נכות, לפי ספר המבחנים שבתקנות הביטוח הלאומי. בתום 90 יום מהמועד שבו נקבעה דרגת אי הכושר, משולמת קצבת נכות למי שנקבעה דרגת אי כושר המזכה בקצבה, והזכאות לתשלום רטרואקטיבי תהיה עבור 12 חודשים לכל היותר לפני יום הגשת התביעה.
במקרים שבהם הוועדה קבעה פחות מ- 80% נכות רפואית, ניתן לערער על החלטתה לגבי שיעור אחוזי הנכות ותאריך תחילת הנכות שקבעה הוועדה, בתוך 60 יום מקבלת ההחלטה של הוועדה הרפואית.
הערעור מוגש בפני ועדה רפואית לעררים של המוסד לביטוח לאומי. הוועדה הרפואית לעררים יכולה לקבוע אחוזי נכות גבוהים או נמוכים יותר מאלו שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית לנכות כללית. במקרה הצורך ניתן להגיש ערעור בתוך 60 יום, על החלטת הוועדה הרפואית לעררים בפני בית הדין האזורי לעבודה, בשאלות משפטיות בלבד הקשורות להחלטת הוועדה הרפואית.