הגבלה על שכר טרחה עבור ייצוג בתביעות מול ביטוח לאומי
דרגו את המאמר |
|
החל מחודש דצמבר 2015, על פי הצעת חוק המכונה לבנת פורן, קיימות הגבלות על גובה שכר טרחה עבור עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס וחברות העוסקות במיצוי זכויות, כמו לבנת פורן, זכותי או המרכז למימוש זכויות רפואיות, אשר רשאים לגבות עבור ייצוג בתביעה לקבלת גמלאות ותשלומים שונים מהמוסד לביטוח לאומי.
ניתן להגיש תביעה לקצבאות וגמלאות מהמוסד לביטוח לאומי באופן עצמאי, ואין חובה לפנות לסיוע או ייצוג. למרות זאת אנשים רבים מבקשים לקבל סיוע מגורם מקצועי ומוסמך, מאחר שאינם יודעים כיצד להגיש את התביעה, להופיע בפני ועדה רפואית ולפעול מול המערכת.
החל מסוף שנת 2015, ההגבלות על גובה שכר הטרחה בתביעות מול ביטוח לאומי חלות על גמלת נכות כללית, גמלת שירותים מיוחדים, שיקום מקצועי, גמלת ניידות, גמלת ילד נכה, קצבאות עבור פגיעה בעבודה ופגיעת מתנדבים, וגמלאות לנפגעי גזזת ופוליו.
התשלום מותנה בהצלחת התביעה
על פי הוראות החוק, בתביעה לקבלת קצבת נכות כללית ומענק נכות לנפגעי עבודה מביטוח לאומי, אסור לגבות סכום גבוה יותר מהקבוע בחוק, גם לא בהסכמת הלקוח. אם התובע נפטר, אסור לגבות מיורשיו שכר טרחה ואף התשלום מותנה בהצלחת התביעה מלבד דמי פתיחת תיק, ושכר הטרחה לא ישולם עד אשר יקבל הזכאי את כספו מביטוח לאומי.
תקרה של 11.25% עבור שכר טרחה
החוק קובע תקרה של 11.25% עבור שכר טרחה בפנייה לביטוח לאומי בתביעה לקצבת נכות כללית או לקצבת נכות מעבודה, בתוספת דמי פתיחת תיק בסך של 800 שקלים. בתביעה לקצבה שסכומה נמוך מסכום של 1,200 שקלים בחודש, מוגבל שכר הטרחה ל-11.25% מהקצבה שמקבל המבוטח בתוספת דמי פתיחת תיק.
בתביעה לקצבה שסכומה גבוה מסכום של 1,200 שקלים בחודש, שכר הטרחה מוגבל ל- 10.25% מהקצבה בתוספת של 1,600 שקלים או 12.25% מהקצבה, לפי בחירת המבוטח. בתביעות של נפגעי עבודה, עורכי דין וחברות למימוש זכויות רפואיות רשאים לגבות עד 14%, תלוי בגובה הגמלה.
ייעוץ חינם למיצוי הזכויות
בנוסף החוק קובע כי לא ייגבה תשלום נוסף עבור חוות דעת של מומחים רפואיים שסיפקו החברות למימוש זכויות, ואף המבוטחים זכאיים לייעוץ חינם למיצוי הזכויות הרפואיות בכל אחד מסניפי הביטוח הלאומי.
גובה שכר הטרחה בתביעה משתנה בהתאם לסוג הטיפול, הכולל סיוע בהגשת התביעה, ייצוג מול ביטוח לאומי והוועדות, או ייצוג בבית הדין לענייני עבודה. כאשר מדובר במספר תביעות של נפגע אחד, חישוב שכר הטרחה הוא לפי תביעה אחת.
במקרה שהתביעה לקצבת נכות כללית מתקבלת, יחושב שכר הטרחה על פי הגמלה, למשך עד 60 חודשים, ממועד תחילת קבלת הקצבה. במקרה שגמלת נכות אושרה טרם התביעה, ובעקבות האישור סכום התביעה גדל, שכר הטרחה יחושב על פי ההפרש שבין הגמלה החדשה לגמלה הקודמת ששולמה.
כאשר שולמו לנפגע עבודה דמי פגיעה ולאחר מכן נקבעה לו קצבה או מענק עבור הפגיעה בעבודה, דמי הפגיעה יובאו לצורך חישוב שכר הטרחה מהתביעה. אם מדובר במענק חד פעמי במקום קצבה, חישוב שכר הטרחה יתייחס לחלק היחסי מהגמלה שמייצג 60 חודשים. כאשר הגמלה משולמת כמענק שכר הטרחה יחושב כאחוז מהמענק.