פגיעה בגב בעבודה: באילו מקרים תוכר פגיעה בגב כתאונת עבודה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פגיעה בגב שייכת לתחום האורתופדיה ועלולה להיגרם עקב מאמצים גדולים שמופעלים באזור הגב והצוואר. הפגיעה יכולה להיגרם גם בשל חבלה בתאונה, נפילה, הרמת משא כבד, תנועה לא נכונה או נזק מצטבר. פגיעה בעמוד השדרה יכולה לבוא לידי ביטוי בשבר של חוליה, פריצת דיסק או תזוזה של חוליה.
עובד שנפגע בגב עשוי לסבול מכאבים חזקים בגב ובצוואר, מהגבלות בתנועה מסוימת וגם מכאבים במצב תנוחתי קבוע כמו בעת נהיגה או ישיבה. במקרה של פגיעה בגב יכול להיגרם גם נזק עצבי שעשוי לגרום לקשיי תפקוד עם הידיים, קשיי הליכה, הירדמות הרגלים, פגיעה אורולוגית בדרכי השתן ועוד.
פגיעה בגב בדרך של מיקרו טראומה
במקרה שהפגיעה בגב נגרמת בעבודה כתוצאה מפעולות של הרמת משאות כבדים ומפעולות חוזרות של מאמץ, היא יכולה להיות מוכרת על פי תורת המיקרו טראומה. כדי להכיר תאונת עבודה בדרך של מיקרו טראומה הנפגע נדרש להוכיח קשר סיבתי לפי תורת מיקרו טראומה לכך שפגיעות זעירות חוזרות במסגרת ביצוע התפקיד, עקב גורם חיצוני או עקב פעולה חוזרת, הסבו לו נזק זעיר עד שהצטברות נזקים, הביאו לנזק ממשי הפוגע בכושר העבודה. פגיעה מסוג זה עלולה להיגרם לסבלים, נהגי משאיות כבדות, עבודה עם כלים רוטטים ועוד סוגי עבודות הדורשות כיפוף ויישור חוזר של הגב.
פגיעה בגב כתאונת עבודה
כדי שפגיעה בגב תוכר כתאונת עבודה היא צריכה להתרחש תוך כדי ועקב העבודה, ולא כתוצאה מעבודה ממושכת, מאחר שהיא לא מנויה במסגרת הרשימה הסגורה של מחלות מקצוע במסגרת תקנות המוסד לביטוח לאומי. יחד עם זאת, הפסיקה נוטה להכיר בפגיעה בעבודה בגב אצל נהגים מקצועיים, אשר במסגרת עבודתם נוהגים בכבישים משובשים ובדרכי עפר. כגון: נהגי טרקטור, נהגי משאיות ונהגי אוטובוס מקצועיים.
לצורך הכרה בפגיעת גב, כגון: פריצת דיסק, בלט דיסק, שבר בחוליות, כתאונת עבודה העובד שנפגע נדרש לפנות למוסד לביטוח לאומי ולהגיש תביעה לתשלום דמי פגיעה. הנפגע נדרש להוכיח כי אינו מסוגל לעבוד עקב הפגיעה על פי אישור רפואי, וקיים קשר סיבתי בין הפגיעה בגב, לבין תנאי העסקתו, כמו אחריותו של המעסיק לפגיעה בשל אי עמידה בנהלי בטיחות, אי מתן הנחיות בטיחות ועוד.
מה היה מצבו של הנפגע לפני התאונה?
במקרים רבים הוכחת קשר סיבתי אינה פשוטה, מאחר שלאחוז ניכר מן האוכלוסייה קיימות בעיות בגב התחתון כתוצאה ממצב ניווני טבעי, ובמקרים רבים קשה לייחס פגיעה מסוימת לתנאי העבודה, בעיקר כאשר אין מדובר באירוע חד פעמי, אלא בפגיעה מצטברת לאור תנאי עבודה. בעת הגשת התביעה המוסד לביטוח לאומי רשאי לבדוק את עברו הרפואי של הנפגע באמצעות מומחה רפואי. במקרה שקיים תיעוד רפואי ממועדים שלפני התאונה בדבר תלונות על כאבי גב, בדיקות של הגב וכדומה, סביר להניח כי המומחה יאתר אותו ועשוי לטעון כי הנזק נובע מהמצב לפני התאונה ולא מהאירוע עצמו.
קביעת אחוזי נכות עקב פגיעה בגב
במקרה שהפגיעה הוכרה כתאונת עבודה, הנפגע רשאי להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות באמצעות ועדה רפואית אשר תבדוק אותו, תעיין במסמכים הרפואיים ותקבע את אחוזי הנכות האורתופדית והנכות הנוירולוגית, כאשר הגבלת תנועות קלה בעמוד השדרה אינה מזכה בנכות. אחוזי הנכות בתחום האורתופדי ייקבעו בהתאם למידת ההגבלה ומיקום הפגיעה, ונכות נוירולוגית בהתאם לחומרת הממצאים. נפגע שהוכר כנכה עבודה עשוי להיות זכאי לקצבת נכות או למענק.