התובע שנפל על מדרגה שבורה תבע את עיריית ירושלים
דרגו את המאמר |
|
התובע, פקיד בביטוח לאומי, יליד 1968, יצא מקונדיטוריה בירושלים לאחר שרכש עוגה והתכוון לרדת במדרגות בדרך למכונית, אך אז דרך על מדרגה שבורה, איבד את שיווי משקלו ומעד ארצה.
כתוצאה מהנפילה על המדרגות נגרמו לו נזקי גוף, על כן הגיש תביעה לפיצויים נגד עיריית ירושלים והנהלת הקונדיטוריה. בית משפט השלום בירושלים נדרש להכריע האם התובע זכאי לפיצויים מהנתבעות.
התובע הצהיר כי בסוף שנת 2009, רכש את העוגה בקונדיטוריה לקראת יציאה לחופשה בבית מלון שתוכננה עם אשתו. בעת שהחל לרדת במדרגות שברחבת היציאה מהמאפייה, לכיוון רכבו שחנה בסמוך, רגלו הימנית נתפסה בשבר במדרגה הראשונה, ונפל קדימה. עוברי אורח סייעו לו לקום והוא נהג ברכבו לקופת חולים ובצילום רנטגן אובחן שבר בקרסול ימין.
התובע עבר שני ניתוחים לקיבוע השבר והוצאת הברגים, ונזקק בהמשך לטיפולי פיזיותרפיה. מומחה רפואי מטעם בית המשפט קבע כי נותרה לתובע נכות רפואית צמיתה בשיעור 15% בגין נזק הפגיעה בקרסול, כתוצאה מהנפילה ברחוב על המדרגות.
התמונות שהציג התובע צולמו כשלושה חודשים לאחר נפילתו
עיריית ירושלים והנהלת הקונדיטוריה טענו כי יש לדחות את התביעה נגדם, והכחישו את חבותן לקרות התאונה. העירייה הכחישה קיומו של מפגע או ליקוי במקום, וציינה כי התמונות שהגיש התובע צולמו כשלושה חודשים לאחר האירוע, והוא לא הגיש חוות דעת מקצועית של מהנדס להוכחת טענתו לפיה קיים דופי בטיחותי במדרגות.
הקונדיטוריה טענה כי התובע, שהוא אדם כבד משקל, לא הציג גרסה ברורה ועקבית לאירוע, ולא הוכח שהתאונה אירעה כתוצאה מדריכה בתוך הסדק שבמדרגה, מאחר ולא זימן עדי ראייה לאירוע הנטען.
מנהלת הקונדיטוריה העידה שבמהלך שש השנים בהן פועלת החנות, לא הוגשה כל תלונה על נפילה במקום, ולטענתה, על פי אופן הנפילה ונזקי הגוף ניתן להסיק כי התובע נפל בנסיבות אחרות.
בית המשפט קיבל את גרסתו של התובע, והתרשם שהיא אמינה, מהימנה וקוהרנטית. מהתמונות שהציג עלה כי רחבת המדרגות מוזנחת וקיים שבר או סדק משמעותי באמצע המדרגה העליונה, ונקבע כי גם אם התמונות לא צולמו בזמן אמת, הן מייצגות את מצבה הכללי של המדרגה בעת שנפל התובע.
הנתבעות לא הציגו ראיות כלשהן כי נקטו באמצעים למניעת המפגע או לאיתורו, לפיכך נקבע כי האחריות לקרות התאונה רובצת לפתחן של שתי הנתבעות, מאחר והן הפרו כלפי התובע חובות זהירות וגרמו להתממשות הסיכון הגלום במפגע.
התובע היה צריך לנקוט באמצעי זהירות לפני שירד במדרגות
עוד קבע בית המשפט כי יש לייחס אשם תורם לתובע בשיעור 30%, מאחר והתאונה אירעה באור יום ועמד לרשותו שדה ראייה פתוח ומרחק סביר כדי לבחון את דרך הירידה במדרגות, ומהתמונות שהציג עלה כי המפגע המצוי במדרגות אינו סמוי.
בנסיבות אלה חויבו עיריית ירושלים והנהלת הקונדיטוריה לשלם ביחד ולחוד סכום של 202,300 שקלים, בצירוף שכר טרחת עורך דין בשיעור 23.6% והוצאות המשפט.
ת"א 18139-02-11