עובד מפעל נחתך ממכונת קילוף ותבע פיצויים מהמעסיק
דרגו את המאמר |
|
פועל בבית אריזה בשנות העשרים לחייו, נפגע בתאונת עבודה, כאשר ידו הימנית נתפסה בגלגל השיניים של מכונה לקילוף צנוניות.
הפועל הגיש תביעה לפיצויים נגד המעסיקה, אך היא הכחישה את החבות ואת הנזק, בטענה כי התאונה אירעה שלא במסגרת תפקידו הקבוע של העובד, ובניגוד לכללי הזהירות שהונהגו במפעל. בית משפט השלום בתל אביב - יפו נדרש להכריע האם התובע זכאי לפיצויים.
התובע, יליד 1985, הועסק כמפעיל מכונה לקילוף צנוניות. במסגרת עבודתו הוא נדרש לפזר את הצנוניות על משטח, ולוודא שהעלים לא יסתמו את המכונה. בנוסף הוא נדרש בכל חצי שעה לפתוח ברז מים, על מנת לשטוף את הלכלוך שהצטבר.
גלגלי השיניים היו חשופים ללא מגן בשל תיקון תקלה במכונה
במהלך חודש מאי 2010, בוצעו תיקונים במכונה, בשל תקלות חוזרות, ולשם כך הסירו את המכסה שהגן מפני גלגלי השיניים. באותו זמן ניגש התובע לפתוח את ברז המים במכונה, אך אז החליק בשל המים והלכלוך והיד שלו נתפסה בגלגלי השיניים, שהיו חשופים, והיא נחתכה במקומות רבים.
מומחה רפואי מטעם בית המשפט קבע כי לתובע נותרה נכות כוללת בשיעור 37%, בגין הגבלות בתנועת היד וצלקות מכערות. האירוע הוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה, והפועל קיבל דמי פגיעה בסך של 430,000 שקלים.
התובע טען כי הנהלת המפעל הפרה את חובת הזהירות המושגית כלפיו, מכיוון שלא ספקה לו סביבת עבודה בטוחה, ולא דאגה לכיסוי מגן לגלגלי השיניים של המכונה החדה והמסוכנת. על כן הגיש נגדה תביעה לפיצויים.
העובד בעט בצינור גומי על דעת עצמו כדי לשחרר את הסתימה
מנגד טענה המעסיקה כי העובד התקרב על דעת עצמו למכונה, כאשר באותה העת בוצע תיקון ופירוק המגן של גלגלי השיניים. העובד חשב שיש סתימה, ולכן נתן בעיטה לצינור גומי. כתוצאה מהבעיטה שלו הוא מעד ונפל, וכאשר החליק נאחז במכונה וידו נתפסה.
לטענת המעסיקה, מאחר והתאונה אירעה שלא במסגרת תפקידו, וכאשר כללי הבטיחות מזהירים בפירוש את העובדים, שלא להתקרב למכונה, כאשר היא אינה מכוסה במגן, אין היא אחראית לשלם פיצויים לעובד בגין נזקי הגוף שנגרמו לו.
בית המשפט השתכנע כי התובע, מתוך כוונה טובה, רצה לסייע למהלך העבודה, ולכן בעט בצינור המכונה, כדי לשחרר סתימה, על סמך ניסיונו העשיר בתפעול שלה. אולם בשל העובדה שהמכונה עובדת עם מים, התובע החליק וכך אירעה התאונה.
הנהלת המפעל לא דאגה לכסות את המכשיר המסוכן שהתקלקל לעתים קרובות
בית המשפט קבע שמדובר בפעולה שביצע העובד עבור המעסיק, אשר פעל על מנת לסייע בפתרון התקלה, ולכן זו תאונת עבודה לכל דבר ובאחריות המעסיק. עוד השתכנע כי מכונת קילוף הצנוניות נוטה להתקלקל באופן קבוע, ואף מספר פעמים במהלך המשמרת, ובכדי לתקן את התקלה יש להסיר את המגן, כך שהעובדים חשופים לסכנה.
בנסיבות אלה קבע כי הנהלת המפעל הפרה את חובת הזהירות כלפי התובע, ולכן היא נדרשת לפצות אותו בגין נזקיו בסך של 397,945 שקלים, בנוסף לתשלומים שקיבל מביטוח לאומי, ובצירוף הוצאות משפט.
ת"א 55642-01-11