מטאטא רחובות נפגע משאיפת אבק ופסולת
דרגו את המאמר |
|
נהג משאית של טאטוא כבישים הגיש תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי, וביקש להכיר בבעיותיו הבריאותיות השונות, ביניהן גם מחלת ריאות חסימתית כרונית, כפגיעה בעבודה מכוח תורת המיקרוטראומה. בית דין האזורי לעבודה בתל אביב - יפו נדרש להכריע בסוגיה זו, ולקבוע האם התובע זכאי לפיצויים עקב פגיעתו.
התובע, יליד 1956, עבד במשך 17 שנים כנהג משאית טאטוא כבישים בקריית עקרון. התובע עבד חמישה ימים בשבוע, כאשר כל משמרת נמשכה 8 שעות ואף יותר. לדבריו, לאורך כל שנות עבודותיו ברחובות המועצה האזורית הוא נחשף לאבק, פיח, פסולת, ולגזי פליטה של מכוניות.
התובע היה חשוף ישירות לאבק וללכלוך
התובע טען כי במרבית הנסיעות, החלונות במשאית היו סגורים, אך האבק ושאר החומרים חדרו מבעד למזגן, לכן הוא נאלץ בחוסר ברירה לשאוף את האוויר המזוהם והמלוכלך. עוד ציין כי פעמים לא מעטות נסע עם חלון פתוח במהלך פעולת הטאטוא, ולעיתים נאלץ לרדת מהמשאית, על מנת להזיז חפץ או ענף שנתקעו בדרכו, ובמקרים אלה הוא היה חשוף ישירות ללכלוך, ללא ציוד מגן.
בסיום כל משמרת התובע נדרש לרוקן את מיכל משאית מתכולתה, ופעם בשבועיים הוא נדרש לנקות את המנוע והמסננים מהאבק הרב שהצטבר, תוך שהוא נחשף לפיח ולאבק בצורה ישירה.
לתובע מספר בעיות רפואיות עם תסמינים נשימתיים, הוא סובל מברונכיטיס כרונית ומחלת ריאות חסימתית כרונית. בשנת 2004 עבר אוטם חריף בשריר הלב, ולאחר חמש שנים הושתל בגופו קוצב לב קבוע. בהמשך אובחן כי הוא סובל מסוכרת וטופל באינסולין.
לטענת התובע תנאי עבודתו גרמו לבעיות הרפואיות מהם הוא סובל. החשיפה לאבק, ללכלוך ולגזים הרעילים הנפלטים מכלי רכב, גרמו לו לקשיים נשימתיים ולהתפתחות מחלת הראות ממנה הוא סובל באופן קבוע. על כן יש להכיר במצבו כתאונה בעבודה מכוח תורת המיקרוטראומה.
המחלות מהם סובל התובע הן תוצאה של עישון כבד
מנגד טען מומחה רפואי מטעם המוסד לביטוח לאומי כי מחלת הריאות הכרונית הינה דלקת כרונית של הסימפונות על רקע של עישון כבד וממושך.
מאחר והתובע נהג לעשן חפיסת סיגריות ביום משך תקופה ארוכה, והפסיק לעשן רק בשנת 2008, לא נמצא קשר סיבתי לפי תורת מיקרטראומה בין תלונותיו על התנאים בעבודה והחשיפה לאבק וללכלוך לבין מצבו הבריאותי והבעיות הרפואיות השונות, שנגרמו כתוצאה מעישון כבד והשמנת יתר. עם זאת קבע המומחה כי קיימת סבירות שהשפעת העבודה על מחלתו החמירה את מחלת הריאות.
מכיוון שהמומחה טען כי קיימת סבירות שתנאי העבודה החמירו את מחלת הריאות ממנה סובל התובע, קבע בית המשפט יש בכך די על מנת לקבוע קשר סיבתי בין המחלה לבין העבודה על דרך של החמרה.
בנסיבות אלה קיבל בית המשפט את התביעה וקבע כי מחלתו הינה בגדר פגיעה בעבודה כמשמעותה בחוק על דרך של החמרה. עוד נקבע כי המוסד לביטוח לאומי יישא בהוצאות משפט בסכום כולל של 3,000 שקל.
ב"ל 5776-01-11