האם עובד במפעל קרטונים שידו נמחצה במכונת הייצור, זכאי לפיצויים מהמעסיק?
דרגו את המאמר |
|
מפעיל מכונת ייצור, יליד 1968, עבד במשך שמונה שנים במפעל לקרטונים ונחשב לעובד מנוסה ומסור. במסגרת תפקידו הוא נדרש להפעיל מכונה שמדפיסה כמויות גדולות של הדפסים על ארגזי קרטון. באחת ממשמרות הלילה, ידו השמאלית נתפסה במכונת הייצור, ונחבלה באופן קשה.
בית משפט השלום בתל אביב - יפו, נדרש להכריע בנוגע לנסיבות תאונת העבודה, לאחריות המפעל, האשם התורם והנזק.
ידו של העובד נלכדה למשך חצי שעה בין גלגלי המכונה
באוקטובר 2007, סמוך לשעה שלוש לפנות בוקר, נתפסה כף ידו השמאלית של העובד בין גלגלי מכונת הייצור, בפתח שממנו מוזנים הקרטונים לתוכה. העובד הצליח ללחוץ על כפתור ההפעלה ולעצור את פעולת המכונה, אך בכדי לחלץ את כף היד הלכודה, טכנאי נדרש לפרק את החלקים השונים במשך כחצי שעה.
לאחר החילוץ העובד הובהל לבית החולים, שם אובחנה כף היד כפגועה בצורה ניכרת והוא עבר ניתוח. בעקבות התאונה העובד פוטר מהמפעל וכיום הוא מועסק כשומר בסופרמרקט ומרוויח 3,500 שקל בחודש, שהוא שכר נמוך משמעותית משכרו הקודם במפעל, שעמד על סך 7,500 שקל, ואם היה ממשיך בעבודתו היה מרוויח כיום בסביבות 9,000 שקל.
מומחה רפואי מטעם בית המשפט העריך כי לתובע נותרה נכות אורטופדית בשיעור 35.2% - 28% וקבע כי נותרה לו גם נכות נפשית בשיעור של 10%. המוסד לביטוח לאומי קבע שבפועל עומדת הנכות על 53%.
האם מכונת ההדפסה היתה מקולקלת?
לטענת התובע, ידו נשאבה לתוך המכונה, כאשר הוא עסק בסידור קרטונים על מגש מחוצה לה. לדבריו, הוא לא ידע כי בבוקר האירוע אירעה תקלה במכונה, בעקבותיה הוסר מגן הביטחון וכפתור הפסקת שאיבת הואקום היה מקולקל. התובע הוסיף כי הוא עבד תחת לחץ וכי הדרכות הבטיחות במפעל היו לקויות.
מנגד טענה הנתבעת כי העובד ניסה לחלץ קרטון שנתקע בתוך המכונה, מבלי לעצור אותה, בניגוד לנהלים והכחישה את הטענות בנוגע לליקויים במכונה.
בית המשפט קבע כי גרסתו של התובע רצופה בסתירות ואינה מהימנה, לכן קיבל את גרסת הנתבעת בנוגע לנסיבות התאונה, וקבע כי התאונה אירעה כאשר העובד ניסה לחלץ קרטון מהמכונה, לכן הסיר בעצמו את מגן הבטיחות. אך עם זאת הטיל בית המשפט על הנתבעת את האחריות, בשל תנאי העבודה הלחוצים והדרישות הגבוהות מהעובדים.
התובע פחד לעכב את העבודה לכן סיכן את בריאותו
לפי עדויות עובדי המפעל, מנהל העבודה דרש מהתובע ומיתר העובדים לעבוד בזריזות ובמהירות. העדים דיווחו כי כאשר קרטון נתקע במכונה, העבודה מתעכבת ועשרות קרטונים נזרקים לפח האשפה. על כן העובד, שחשש לאכזב את המנהל ופחד לעכב את מהלך העבודה, הכניס את ידו פנימה, על מנת לשלוף את הקרטון, בניגוד לכללי הבטיחות, אך לרוע מזלו כף ידו נפגעה והוא איבד את היכולת להמשיך לעבוד במפעל.
בנסיבות אלה בית המשפט קיבל את התביעה, וקבע כי סך כל נזקי התובע עומדים על 1,597,107 שקל. לאחר ניכוי אשם תורם בשיעור 10% וניכויים של תגמולים מהמוסד לביטוח לאומי, הנתבעת תשלם לתובע סך של 422,021 שקל, ותישא בהוצאות המשפט בסך 120,000 שקל.
ת"א 23445-11-09