www.what2do.co.il

האם קללה גזענית נחשבת ללשון הרע?

דרגו את המאמר

האם קללה גזענית נחשבת ללשון הרע?

התובע, עובד חניון בן העדה האתיופית, הגיש תביעה בגין עוולת לשון הרע בזדון, כנגד עובדת בית החולים, שקללה אותו והטיחה בפניו בו אמירות גזעניות, לאחר שלא אפשר לה לצאת מהחניון ללא תשלום.

 

המערכת האוטומטית לא זיהתה את רכבה של עובדת בית החולים

 

ביום האירוע התובע שימש כראש צוות בחדר תפעול החניון בבית החולים, במסגרת התפקיד הוא היה אחראי, בין היתר, על טיפול בתקלות טכניות.

הנתבעת עובדת במחלקת שיקום גריאטרי הממוקם בתוך שטח בית החולים, אך אינו חלק ממנו. ובאותו יום היא בקשה לצאת עם הרכב, דרך אחת היציאות המרכזיות של חניון בית החולים, אך המחסום האוטומטי לא נפתח. המערכת בדרך כלל אמורה לזהות את רכבם של מנויים קבועים ולפתוח באופן אוטומטי את המחסום.

 

התובע הבין כי המנוי לא בתוקף ודרש תשלום עבור החנייה

 

לפי גרסת התובע, הנתבעת לחצה על כפתור האינטרקום, לאחר שהמחסום לא נפתח ובקשה את עזרתו. התובע לא הכיר את הנתבעת באופן אישי ולא ידע אם היא מנויה קבועה בחניון, לכן החליט לפעול לפי הנהלים וביקש מהנתבעת פרטים מזהים. בעקבות בדיקה במחשב, גילה כי פג תוקפו של מנוי הרכב שלה, והודיע לנתבעת כי היא אינה יכולה לצאת מהחניון מבלי לשלם.

 

הנתבעת קללה את התובע וקראה לו "אתיופי מסריח" בפני קהל אנשים

 

לדבריו, הנתבעת יצאה מהרכב כשהיא חוסמת את נתיב התנועה והגיעה בסערה לחדר הבקרה, שם החלה לתקוף אותו מילולית, לאיים עליו שתגרום לפיטוריו, לקלל אותו בקריאות גנאי גזעניות כמו: "אתיופי מסריח", "חרא, זבל, מטומטם", ו"חתיכת מסריח".

במקום נכח עובד בקרה נוסף שהיה עד לאירוע, וכן לקוחות אחרים שהמתינו לקבל שירות. התובע היה בהלם, אך טען כי כל אותה עת, הוא נהג באדיבות עם הנתבעת והסביר לה בנימוס את הכללים.

 

נוכח הקריאות המשפילות והגזעניות שהטיחה בו הנתבעת, דרש התובע פיצוי בסך 70,000 שקלים, על מנת להעביר מסר חד משמעי לציבור, למיגור הגזענות נגד העדה האתיופית.

 

התובע אחז בידו מקל ואיים על הנתבעת שתסתלק מהמקום

 

מנגד טענה הנתבעת, כי היא צפתה מהעובדים בחניון, שיפעילו שיקול דעת ויפתחו לה את שער החניון, בזכות המדים ותעודת העובד שברשותה. לטענתה, עוד שפנתה באינטרקום אל התובע, הוא התייחס אליה בזלזול ובחוסר נימוס, וכשהגיעה לחדר הבקרה, במטרה שיזהה אותה כעובדת בית החולים, הוא הניף כלפיה מקל ואיים עליה שתסתלק מהמקום.

לטענתה, היא לא הגיבה ולנוכח התוקפנות שהפגין התובע היא סיננה לעצמה בשקט "אתיופי מסריח" ועזבה את המקום, לאחר שהוציאה את הארנק ושלמה עבור חנייה שהיתה אמורה לקבל בחינם.

 

הנתבעת תפצה את התובע ב 35,000 שקלים, בגין עוולת לשון הרע

 

לאחר שבית המשפט שמע את הצדדים, הוא קבע שעדותו של התובע היתה אמינה ומהימנה ואף נתמכה בעדותו של העובד הנוסף, שמסר כי הנתבעת קללה את התובע ואיימה עליו, בעוד שהוא נהג באיפוק לאורך כל האירוע והכחיש את קיומו של המקל. העד אינו נמצא בקשרי חברות עם התובע וגם כבר לא עובד בחניון, כך שלדעת בית המשפט, הוא נטול אינטרסים.

לעומת זאת גרסת התובעת נסתרה מספר פעמים והיתה לא משכנעת ושנויה במחלוקת.

 

בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי מדובר בעוולת לשון הרע, הנתבעת תפצה את התובע בסך של 35,000 שקלים, זאת על מנת להרתיע את כלל הציבור מלהשתמש בביטויים גזעניים.  

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.